Wednesday , November 30 2022

524 de ani de la piatra de temelie a unei capodopere ștefaniene

Pe 15 iulie 1497, Ştefan cel Mare începea construirea bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamț, pe care avea să o termine un an mai târziu, în 11 noiembrie 1498.

Pisania relatează: „Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Io Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a început a zidi și a sfârșit casa aceasta în numele Nașterii cinstitului și Slăvitului Prooroc Înaintemergător Ioan Botezătorul, întru rugă sieși și doamnei sale Maria și prea iubitului lor fiu Bogdan; care s-a și început a se zidi în anul 7005 (1497), iulie 15 și s-a sfârșit în anul 7006 (1498), iar al domniei sale anul al 40 și doilea curgător, luna noiembrie, 11 zile.”

Lăcașul de cult respectiv este o capodoperă a arhitecturii ecleziastice moldovenești de la sfârșitul secolului al XV-lea, construcție edificată în stil moldovenesc cu puternice influențe ale stilului gotic (contraforturi, socluri profilate, ancadramente etc.) care s-a păstrat până în zilele noastre.

Așa cum și  lângă celelalte curți domnești din Moldova, inclusiv la cea de la Suceava, erau construite lăcașuri de cult, și în cazul bi­-sericii „Sf. Ioan Botezătorul” de la Piatra Neamț se poate spune cu certitudine că a fost ridicată lângă Curtea Domnească din localitate, aceasta fiind construită la rândul ei între 1468 – 1475. Un aspect care o diferențiază de alte ctitorii ecleziastice Ştefaniene este lipsa picturii exterioare. De asemenea, biserica având lungimea de aproximativ 26 metri, lățimea de 8 metri și înălțimea de 11 metri este una din puținele ctitorii domnești din perioada Ştefaniană care nu are prevăzută o turlă ca simbol al autorității domnești – în general ctitoriile boierești se difereau de cele domnești prin absența turlei, aspect care însă va fi tot mai diluat după prima domnie a lui Petru Rareș (1538) – însă este de precizat că în proximitatea bisericii va fi finalizat, în data de 28 octombrie 1499, un turn clopotniță care este și în zilele noastre. (D.P.)

 

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …