Sunday , February 5 2023

50,09% la Senat, 48,92% la Camera Deputaților, cifrele victoriei istorice a PSD în județul Suceava

PNL a obținut 27,6% la Senat și 26,76% la Camera Deputaților, situându-se peste media națională a partidului, de doar 20%. Singurul partid care a mai trecut pragul de 5% în județul nostru este ALDE, cu 5,71% la Senat și 5,7% la Camera Deputaților u astfel, PSD va avea direct doi senatori – Ioan Stan și Virginel Iordache, iar PNL va avea un senator direct, respectiv Daniel Cadariu. Camera Deputaților, PSD va avea direct cinci deputați, respectiv Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Ioan Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu și Emilian Havrici, iar PNL va avea trei – respectiv Ioan Balan, Angelica Fodor și Bogdan Gheorghiu. Celelalte două mandate de deputat și unul de senator la care are dreptul județul Suceava vor fi atribuite după redistribuire

 numarare voturi


Biroul electoral județean (BEJ) a  finalizat ieri seară numărătoarea voturilor la alegerile generale din 11 decembrie 2016. Conform datelor puse la dispoziție de BEJ prin Direcția Județeană de Statistică, la Senat, Partidul Social Democrat a obținut, cum anticipam deja, un scor zdrobitor – 50,09%. Pe locul doi la mare distanță, s-a plasat Partidul Național Liberal, cu 27,6%. Pe locul trei s-a situat ALDE, cu 5,71%. Celelalte partide nu au întrunit în județul Suceava pragul electoral de 5%: PMP a obținut 4,73% din intențiile de vot, USR – 4,46%, PRU – 2,48%, PER – 1,68%, PRM – 1,64%, ANR – 1,31%, iar UDMR – 0,26%.
Pentru alegerile la Senat au fost distribuite în secțiile de votare 648.923 de buletine de vot, fiind restituite ca nefolosite 431.103 buletine. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 208.584, un număr de 6.381 de buletine de vot au fost anulate, la fel ca și un număr de 2.850 de voturi albe (care au fost introduse în urnă, dar nu au fost ștampilate, n.r.).
La Camera Deputaților, situația este asemănătoare, cu precizarea că au fost tipărite cu 100 de buletine de vot mai puțin, dintr-o neglijență a tipografiei, care însă nu a afectat desfășurarea în bune condiții a procesului electoral. Mai ales că, la final, s-au restituit 431.066 de buletine de vot care nu au fost folosite. Si la scrutinul pentru Camera Deputaților s-au înregistrat 6.774 voturi nule și 2.899 voturi albe.
La alegerile pentru Camera Deputaților, în județul Suceava, Partidul Social Democrat a luat de asemenea partea leului, obținând 48,92% din voturile valabil exprimate. Pe locul doi s-a poziționat PNL, cu 26,76% din preferințele electoratului sucevean. Ca și la Senat, ALDE a trecut pragul electoral, cu 5,7% din voturi. Celelalte partide s-au situat sub pragul electoral de 5%. Astfel, PMP a obținut 4,31 din voturile alegătorilor, USR – 4,08%, PRU – 2,3%, PRM – 1,26%, PER – 1,16%.
Potrivit lui Ioan Stan, liderul județean al PSD, în urma scrutinului de duminică, PSD va avea direct doi senatori — Ioan Stan și Virginel Iordache, iar PNL va avea un senator direct, respectiv Daniel Cadariu.
La Camera Deputaților, PSD va avea direct cinci deputați, respectiv Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Ioan Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu și Emilian Havrici, iar PNL va avea trei — respectiv Ioan Balan, Angelica Fodor și Bogdan Gheorghiu.
Celelalte două mandate de deputat și unul de senator la care are dreptul județiul Suceava vor fi atribuite după redistribuire.
De remarcat performanța candidatului independent Alexandru Paziuc, care a obținut singur 3.142 de voturi – 1,5% din voturile valabil exprimate, insuficient însă pentru a accede în Parlamentul României. Un alt independent, Costel Ioan Cioban, a obținut 1.076 voturi, însemnând  0,51% din numărul total de votanți prezenți duminică la urne. De apreciat faptul că Victoria Longher, candidată a Uniunii Polonezilor din România, a fost votată consistent de comunitatea polonă din județul Suceava și din țară, preluând ștafeta de deputat reprezentant al comunității polone din România. (N. R.)
 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …

One comment

  1. Si judetul Suceava este plin de comunisti, imi este pur si simplu scarba! Bine ca sunt plecat din Romania.