Friday , April 19 2024

50 de suceveni au donat ieri sânge pentru victimele incendiului din clubul bucureştean

După două zile libere, ieri s-a deschis şi Centrul de Transfuzii Suceava. In zilele bune, numărul donatorilor este de aproximativ 30 de persoane pe zi, sucevenii venind ieri în număr aproape dublu. Pentru a se evita aglomeraţia, donatorii vor fi programaţi pe zile

 donare sange [800x600]


După două zile libere, ieri dimineaţă s-a deschis şi Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, iar sucevenii dornici să ajute s-au mobilizat exemplar chiar dacă mulţi dintre ei şi-au arătat indignarea că instituţia suceveană a fost închisă sâmbătă şi duminică, spre deosebire de majoritatea centrelor de transfuzii din ţară, unde oamenii au format cozi imense pentru a dona sânge. In zilele bune, numărul donatorilor este de aproxiamtiv 30 de persoane pe zi, sucevenii venind ieri în număr aproape dublu, la Centrul de Transfuzii recoltându-se sânge de la 50 de persoane. Pentru a se evita aglomeraţia, donatorii vor fi programaţi pe zile. “E foarte important să organizăm pe zile donarea de sânge pentru a nu aglomera Centrul de Transfuzie Sanguină şi pentru a nu irosi o resursă de viaţă primordială care este sângele. Astăzi mi-a spus cineva din sistem că cea mai bună soluţie de păstrare a sângelui este la donator. Si donatorul să poată ajunge programat la centru, atunci când e nevoie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava.
Potrivit medicilor, pot dona sânge cei care au o greutate de cel puţin 50 de kilograme în cazul femeilor şi peste 60 de kilograme în cazul bărbaţilor, să nu fi consumat alcool în ultimele 24 de ore, să nu fi avut intervenţii stomatologice sau operaţii în ultimele şase luni. Femeile însărcinate, cele care abia au născut sau sunt în perioada menstruală nu pot să fie donatori. De asemenea, nu pot dona sânge hipertensivii, cei care au suferit sau suferă de boli grave precum hepatita, tuberculoza, HIV, sifilis, TBC, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau de tiroidă. Acest procedeu prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani, şi cele care nu cantăresc sub 50 de kg. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecţiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …