Thursday , February 2 2023

50 de absolvenți suceveni de medicină vor încerca să ocupe unul dintre cele două posturi vacante pentru Rezidențiat

Posturile vacante sunt la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, secția Recuperare medicină fizică și balneologie, specializarea medicină fizică și reabilitare și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, secția Psihiatrie cronici, specialitatea Psihiatrie u examenul de Rezidențiat va avea loc pe data de 8 decembrie, în centrul universitar Iași 

Nu mai puțin de 50 de candidați suceveni s-au înscris pentru examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății în Centrul Universitar Iași. Absolvenții de medicină vor să-și facă specializarea într-un domeniu, dar din păcate, la nivelul județului Sucea­va sunt doar două posturi libere pentru examenul de rezidențiat pe post, sesiunea 8 decembrie 2019, managerii spitalelor fiind ne­mul­țumiți că rezidenții le ocupă posturile, le încarcă statele de plată și nu se mai întorc la posturi. Posturile vacante sunt la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, secția Recuperare medicină fizică  și balneologie, specializarea ­medi­cină fizică și reabilitare și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, secția Psihiatrie cronici, specialitatea Psihiatrie.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publi­cate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu. Medicii, me­dicii dentiști și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat. Concursul va fi susținut în Centrul Universitar Iași pentru posturile publicate în județele Bacău, Boto­șani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Concursul se va desfășura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din cinci, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu patru puncte, iar 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu două-patru răspunsuri corecte. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat. După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, în prezent, în județ, sunt 40 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contracte cu spitalele sucevene. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …