Thursday , April 25 2024

5.000 de lei, amendă dată de Curtea de Conturi primarului Gheorghe Cornea din Fântânele

gheorghe cornea primar fantanele

Amenda i-a fost administrată ca persoană fizică pentru că nu a pus în aplicare procedura de executare silită pentru aducerea de bani la bugetul local. La Fântânele lucrători ai primăriei s-au împrumutat cu bani din casieria instituţiei, prin felurite mijloace, aducând un prejudiciu constatat de inspectorii Curţii de Conturi de două miliarde de lei vechi. 600 de milioane de lei vechi au fost reintroduşi în contabilitate, după ce angajaţii au făcut împrumuturi la o bancă locală pentru acoperirea debitelor

Raportul final privind verificările pe care Curtea de Conturi le face la Primăria Fântânele s-au soldat, în primă fază cu o amendă de 5000 de lei administrată primarului Gheorghe Cornea, sumă pe care edilul local a înţeles să o plătească în termen de 48 de ore, altcumva valoarea acesteia urmând a fi dublată. Primarul Cornea este acuzat de inspectorii Curţii de Conturi de faptul că nu a pus în aplicare procedura de executare silită pentru aducerea de bani la buget în condiţiile în care procedurile de executare silită iniţiate, îl obligau să facă acest lucru. Din nou, primarul Cornea nu a dorit să comenteze această situaţie.
Curtea de Conturi Suceava verifică în această perioadă gestiunea primăriei Fântânele, condusă de Gheorghe Cornea, primar PSD la al treilea mandat. Auditul realizat de Camera de Conturi Suceava a scos la iveală că lucrătorii primăriei s-au împrumutat în mod constant din casieria unităţii, făcând o lipsă în gestiune de aproape 2 miliarde de lei vechi în ultimii ani. Auzind că vine în verificare Curtea de Conturi, cu un an înainte de cum era planificată, o parte dintre cei care nu restituiseră banii luaţi din casieria primăriei s-au împrumutat la o unitate bancară din localitate, dar nu au reuşit să restituie decât 600 de milioane de lei vechi, mult mai puţin decât suma totală datorată.
Curtea de Conturi a verificat gestiunea primăriei iar în urma controlului a rezultat acea lipsă de aproximativ 2 miliarde de lei vechi în casieria unităţii administrativ teritoriale. Suma rezultă din chitanţe depuse în casierie pentru care s-au efectuat plăţi dar nu există banii şi nici justificarea necesară pentru efectuarea acestora. Banii ar fi fost luaţi din casierie de către angajaţi în aparatul propriu al Primăriei, pentru scopuri personale. Când a venit Curtea de Conturi, o parte dintre cei care se simţeau cu musca pe căciulă au căutat să acopere lipsa în gestiune. 600 de milioane de lei au fost depuşi aproape în acceaşi zi în casieria unităţii, banio care au fost împrumutaţi de la o unitate de credit locală. Au mai rămas însă de restituit 1,4 miliarde de lei. Curtea de Conturi a constatat aceste lucruri, urmând să se stabilească dacă şi primarul, pe lângă funcţionarii primăriei Fântânele sunt culpabili în acest dosar iniţiat de Camera de Conturi Suceava.
Cei care s-au împrumutat fără dobândă cu bani publici i-au folosit pentru achitarea unor debite la bancă sau rezolvarea altor probleme personale, chiar şi campanii electorale, susţin unii, inclusiv bani plătiţi la votanţi în ultimii cinci ani.
“Nu am habar ce conţine acest raport, nu vă pot spune absolut nimic”, a transmis primarul Cornea acum trei zile. Consilierii locali din Fântânele aliaţi sau nu ai primarului Cornea aşteaptă ca raportul de audit al Curţii de Conturi vizând activitatea primăriei din localitate să fie făcut public. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …