Thursday , March 28 2024

4,5 milioane de euro pentru restaurarea Bisericii Sfântul Ilie, ctitorie a lui Stefan cel Mare

“Este un alt obiectiv pentru care se semnează contractul de finanțare, pe lângă cele care au vizat mănăstirile Bogdana și Probota, dar și Biserica de lemn de la Adâncata, pentru restaurarea cărora s-au obținut bani europeni”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că astăzi va fi semnat și contractul de reabi­litare a Bisericii Sfântul Ilie, ctitorie a voievodului  Stefan cel Mare. Este vorba despre un contract în valoare de 20 de milioane de lei, circa 4,5 ­mi­lioane de euro. Acest nou angajament se alătură altor proiecte de reabilitare pentru care va fi asigurată finanțarea prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) Piatra Neamț, din fonduri europene. Flutur a arătat că “este un alt obiectiv  pentru care se semnează contractul de finanțare,  pe lângă cele care au vizat mănăstirile Bogdana și Probota, dar și Biserica de lemn de la Adâncata, pentru restaurarea cărora s-au obținut bani europeni”. Seful administrației județene Suceava a mai spus că Agenția de Dezvoltare Nord-Est are în total proiecte acceptate la finanțare în sumă totală de 120 de milioane de euro doar în acest an, nu numai pentru monumente, ci și pentru infrastructură.

Biserica Sfântul Ilie din Scheia – Suceava, pentru care se vor aloca în vederea restaurării 4,5 milioane de euro, face parte dintr-un proiect mai amplu. Gheorghe Flutur a arătat că ctitoria lui Stefan cel Mare este una dintre bisericile vechi ce au nevoie de refacere și consolidare.

Biserica Sfântul Ilie, aflată în satul omonim din comuna Scheia, este ctitorită de Stefan cel Mare în anul 1488. Pictura bisericii a fost realizată în acea epocă, apoi refăcută în ­se­colul al XVII-lea, când Mitropolitul Varlaam a reparat întreaga biserică, fără a-i altera forma inițială, biserica având aceleași caracteristici cu Biserica din Pătrăuți.

Tabloul votiv de la intrarea în lăcașul de cult îl reprezintă pe Stefan cel Mare, împreună cu familia sa. Vechimea lăcașului de cult o atestă pisania pusa de ctitor deasupra ușii de intrare: “Io Stefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod,  Domn Tării Moldovenești am ridicat acest hram în numele Sfântului Prooroc Ilie; și s-a început în anul 6996 (1488), luna mai 1; și s-a sfârșit în acelaș an, octombrie 15”. (N.R.)

Vezi si

Senatorul Cadariu: PNL a dat startul unei mobilizări și organizări interne în perspectiva alegerilor din acest an

Biroul Politic Național al PNL a stabilit, marți, coordonatorii echipelor de campanie ale Partidului Național …