Sunday , February 5 2023

44 de elevi care chiuleau de la școală, descoperiți de polițiști în urma unei ample acțiuni de prevenire și combatere a absenteismului școlar

Timp de trei zile, la nivelul întregului județ, polițiștii au desfășurat activități pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente școlilor precum și a absenteismului școlar. La acțiuni au fost cooptați și consilieri educativi și cadre didactice.

O parte distinctă în spectrul delincvenței juvenile și a violenței în mediul școlar o constituie abandonul școlar și absenteismul școlar, prime etape în dezvoltarea unui comportament ­delic­tual. Fenomenul trebuie tratat și abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfășurare, impactul social și emoțional și repercursiunile în dezvoltarea psihică și mentală a minorului.

După ce în cursul săptămânii trecute, polițiștii de prevenire au lansat campania de prevenire a delincvenței juvenile, victimizării minorilor și prevenirii violenței în mediul școlar „Siguranță de Nota 10″, desfășurând acțiuni de informare și res­ponsabilizare a tinerilor, la începutul acestei săptămâni polițiștii de ordine pu­blică din mediul urban și rural au acționat în zona unităților de învățământ pentru prevenirea consumului de alcool și tutun, prevenirea faptelor cu violență și a abandonului și absentesimului școlar.

În cadrul acțiunii au fost efectuate 141 de controale și au fost depistăți 44 de elevi care absentau de la cursurile școlare. Polițiștii au transmis către unitățile școlare 16 informări cu privire la situațiile de risc infracțional și absenteism școlar în care au fost identificați elevi.

Au fost verificate 74 de unități de învățământ din punct de vedere al asigurării pazei și protecției bunurilor, fiind dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

De asemenea, au fost desfășurate 91 de activități de instruire a elevilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar și persoanlului de pază pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor. 

Au fost verificate 118 unități economice din proximitatea școlilor, reprezentanții acestora și persoanlul fiind instruiți cu privire la interdicția de vânzare a alcoolulul și tutunului către minori.

În cadrul acțiunii, pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice sau pentru nerespecatrea legislației privind comercializarea alcoolului și tutunului către minori au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 lei. 

“Abandonul și absenteismul școlar sunt primii pași făcuți de tineri către delincvență. Sunt situații în care inclusiv părinții, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile școlare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor și generează o creștere a gradului de expunere la fenomenul infracțional. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, scopul fiind acela de redu­cere a gradului de abandon și absenteism școlar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracțional și victimal al minorilor”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

 

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …