Tuesday , May 17 2022

În primele două săptămâni din ianuarie s-au înregistrat de 8 ori mai multe cazuri de Covid-19 decât în toată luna decembrie. Aproape 10% din noile cazuri sunt la copii

De la începutul anului 2022, în valul 5 al pandemiei de COVID-19, pe raza județului Suceava s-a înregistrat un număr de 4.645 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, față de 594 de cazuri în luna decembrie a anului trecut,  înregistrându-se o creștere semnificativă a numărului de cazuri pozitive zilnice, a informat vineri, 14 ianuarie 2022, DSP Suceava.

În același interval s-a constatat și o creștere a numărului de copii infectați, 442 până în momentul de față.

A crescut mult de asemenea și procentul de pozitivare – peste 20-23 % din totalul testelor efectuate, o parte din probe fiind trimise pentru secvențiere genetică către laboratoarele de specialitate din Iași și București, până în prezent fiind identificați 6  pacienți cu varianta Omicron in  judet.

DSP Suceava a reamintit faptul că, în vederea gestionării valului pandemic 5 a fost întocmit Planul Județean de Reziliență față de recrudescența COVID-19, conform căruia numărul maxim de paturi destinate patologiei Covid este de 888 paturi. Numărul de paturi avizate de DSP Suceava pentru patologia COVID-19 în județ la momentul actual este de 385 paturi dintre care 14 sunt paturi ATI. Sunt internați în spitalele din județ vineri, 14 ianuarie, 252 pacienți, dintre care 25 sunt copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani.

Având în vedere situația epidemiologică actuală, reflectată în cifrele de mai sus, DSP Suceava subliniază, din nou, că vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19.

Vaccinarea, împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice, sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei;

Vaccinarea poate preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;

Vaccinarea reduce semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului;

Vaccinarea reduce considerabil riscul de spitalizare;

Vaccinarea reduce considerabil riscul de deces.

„Este nevoie mai mult ca oricând să manifestăm solidaritate și să alegem vaccinarea, soluția optimă și eficientă pentru siguranța noastră și a celor dragi. Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 vom reuși limitarea răspândirii virusului și redarea șansei la viață celor mai vulnerabili dintre noi”, se menționează în comunicatul transmis de DSP Suceava.

De asemenea, DSP a reamintit că începând de joi, 13 ianuarie a.c., platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_PED prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. Lista centrelor de vaccinare dedicate copiilor precum și a cabinetelor medicilor de familie care se vor implica în vaccinarea pediatrică împotriva COVID-19 va fi publicată pe site-ul DSP Suceava imediat ce va fi definitivată.

Este important de știut că sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/ 

Vezi si

Lungu: Am depus cererea de finanțare pentru achiziția prin PNRR a 50 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan

Proiectul ”Sistem de transport public ecologic metropolitan – etapa I” este în valoare de 23.256.170 …