Sunday , April 28 2024

4.000 de vizitatori la Targul Mesterilor Populari, editia 2012

Laureatul celei de-a XVII-a edi]ii a fost desemnat artistul ceramist Cornel Sitar, din Baia Mare u s=mb\t\ sear\ au evoluat pe scena de la Muzeul Satului Bucovinean arti[ti locali, dar [i forma]ia Haiducii u `n seara zilei de duminic\, la `nchiderea manifest\rii, Irina Loghin a p\truns `n sufletele a peste 1.000 de suceveni veni]i s\ asculte din nou c=ntecele care le-au marcat tinere]ea

 

Cornel Sitar
Ce-a de-a XVII –a edi]ii a T=rgului Me[terilor Populari, organizat de Muzeul Bucovinei [i g\zduit de Muzeul Satului Bucovinean s-a `ncheiat asear\ cu un concert Irina Loghin, de care n-a mai avut parte Suceava de mul]i ani. Peste 1000 de iubitori ai melodiilor populare interpretate de celebra c=nt\rea]\ au ]inut s\ participe la concertul oferit pe scena de la Muzeul Satului. Cu o sear\ `nainte, trupa Haiducii a evoluat de asemenea `n fa]a unui public numeros. Dar nu numai cele dou\ nume de rezonan]\ au captat aten]ia sucevenilor [i a turi[tilor . Grupul folcloric Gheorghe Jitaru din Ia[i, Florin Costan, Ionu] Motrici, Manole {tirbu, Mariana Maximiuc, Petronela Petruneac, Lucian Florin Motovele], Forma]ia de dansuri populare din Stroie[ti, Fanfara din Sf=ntu Ilie, Marius Zg=ianu, Alexandru Br\d\]an, Angelica Flutur, Otilia Todiric\, Nicu Chiril\, Adriana Bucevschi, Dan D\ncil\, Alexandru Cozariuc, Patricia Ghea]\, Pamfil [i Iulia Roat\, Dan Onoiu [i Laura Haid\u au `ntre]inut vreme de trei zile buna dispozi]ie `n incinta Muzeului Satului Bucovinean.
Cornel Sitar de la Baia Mare, laureatul edi]iei din acest an al T=rgului Me[terilor Populari
Dar principalul scop al manifest\rii a fost promovarea me[te[ugurilor artizanale. Peste 100 de me[teri populari din `ntreaga ]ar\ s-au reunit la Suceava promov=ndu-[i cele mai bune crea]ii ale lor. De la ]es\turi la ceramic\, de la obiecte specifice gospod\riei ]\r\ne[ti la altele ce au doar caracter decorativ, de la icoane pe lemn la alambicuri de ]uic\, m\[ti ori sculpturi, toate [i-au g\sit locul pe standurile amenajate de-a lungul aleii principale a Muzeului Satului. Oamenii au venit, s-au uitat, au negociat, unii au cump\rat c=te ceva, nu la fel de mult ca `n al]i ani, “din motive de criz\”. Me[terii au `n]eles [i ei c\ nu mai sunt banii de alt\dat\, au mai l\sat la pre], s-au mul]umit [i doar cu c=teva vorbe bune, dac\ n-a fost s\ se pun\ la cale un ghi[eft. Dintre ace[tia a fost ales laureatul din acest an.
Nu a fost u[or pentru c\ de mai mult timp la T=rgul Me[terilor Populari din Suceava, nu mai sunt accepta]i dec=t me[te[ugari cu patalama, kitsch-urile fiind categoric interzise. Dup\ `ndelungi analize [i evalu\ri, c=[tig\torul premiului pus `n joc de Muzeul Bucovina, `n valoare de 500 de lei, a fost desemnat artistul popular ceramist Cornel Sitar din Baia Mare. Me[terul a participat chiar de la prima edi]ie la T=rgul organizat la noi, a lipsit o perioad\, iar de anul trecut a revenit. Nu a stat degeaba `n anii `n care a absentat de la manifestarea muzeului sucevean. A fost [i prin lume, valoarea sa a fost confirmat\ pe deplin [i a decis acum s\ `[i reia periplul prin ]ar\ oferind m\iestrite obiecte ceramice, care poart\ amprenta stilului s\u propriu.
Un me[ter olar a c\ror piese se g\sesc `n colec]iile prin]ului Japoniei, dar [i a reginei Iordaniei
Cornel Sitar nu este la primul contact cu succesul. Conform presei centrale, crea]ii ale familiei Sitar au intrat `n colec]iile prin]ului Akishino al Japoniei, al doilea fiu al împ\ratului Japoniei, Akihito, [i la regina Rania a Iordaniei. Prin]ul Sturdza, Laura Bush, fosta prim\ doamn\ a Americii, sau primarul ora[ului Lyon sunt alte importante personalit\]i care au primit în dar obiecte de ceramic\ f\cute la Baia Mare de me[terul Cornel Sitar [i familia sa de olari.
El a fost invitat s\ ia parte la evenimentul „Lumea disp\rut\ a vechii Europe”, [i a sus]inut o demonstra]ie de ol\rit la Muzeul Ashmolean din Oxford, în urm\ cu doi ani. Cornel Sitar face parte dintr-o familie de olari care lucreaz\ `n domeniu de peste 100 de ani. Împreun\ cu fratele s\u, Liviu, modeleaz\ vasele de ceramic\, iar ornamentarea obiectelor ceramice este f\cut\ de so]iile lor: M\rioara [i Angela Sitar. Pentru meritele sale `n domeniul promov\rii me[te[ugurilor populare, Cornel Sitar a devenit `n 1994 membru al Academiei Artelor Tradi]ionale.
“Ritualul Nun]ii”, inaugurat `n Muzeul Satului, la Casa C=mpulung Moldovenesc
Profit=nd de prilejul oferit de cea de-a XVII-a edi]ie a T=rgului Me[terilor Populari, la Muzeul Satului Buconinean a fost inaugurat `n Casa C=mpulung Moldovenesc, “Ritualul de nunt\”. Violeta Enea, [efa Sec]iei de Etnografie a Muzeului Bucovinei, a explicat c\ acest “Ritual”, prezentat prin manechine `mbr\cate `n haine tradi]ionale, completeaz\ celelalte dou\ momente definitorii ale vie]ii, care sunt deja prezentate `n Muzeul satului – “Botezul” [i “~nmorm=ntarea”. Violeta Enea, [efa Sec]iei Etnografie a Muzeului Bucovinei, apreciaz\ c\ instalarea `n Casa C=mpulung Moldovenesc a “Ritualului de Nunt\” aduce un plus de valoare Muzeului Satului dar [i un plus de interes pentru vizitatori. (Neculai RO{CA)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …