Monday , April 29 2024

357 de copii și 68 de părinți din județul Suceava au participat la programul “Start în educație”

357 de copii cu vârste între 3-6 ani și 68 părinți din 3 comunități defavorizate din județul Suceava sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” –  un amplu proiect de educație timpurie desfășurat România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Ştiință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

“În calitate de cadru didactic, mă bucur tare mult că acest proiect a ajuns și în comunitatea noastră, pentru a ajuta părinții și preșcolarii. <<Start în educație>> i-a ajutat pe copii să se pregătească pentru școală, deoarece toate produsele din ghiozdănel sunt atractive și răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor. La rândul lor, părinții au fost încântați să participe la curs. Așa au înțeles cum să acționeze în unele situații dificile cu copiii și au găsit răspuns la multe întrebări, care se bazează pe creșterea și dezvoltarea copilului preșcolar. Vă mulțumim și vă mai așteptăm și cu alte proiecte care să ne ajute să dezvoltăm copiii din comunitatea noastră.”, a declarat Cristina Silvia Boșca, educatoare la Grădinița Valea Moldovei.

La rândul lor, părinții au participat la ”Şcoala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna august 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activități, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

„Atelierele școala Părinților desfășurate în comunitățile din județul Suceava au oferit părinților participanți ocazia de a cunoaște o serie de informații esențiale despre stadiile de dezvoltare ale copilului preșcolar, importanța educației timpurii și a frecventării grădiniței sau impactul utilizării unor tehnici de educație pozitivă, care să răspundă nevoilor complexe ale copiilor. Pentru majoritatea participanților, contactul cu aceste informații a reprezentat o autentică revelație și o sursă de inspirație asupra modului în care ar trebui să se desfășoare interacțiunea dintre copil și părinte. Fiecare sesiune a reprezentat un moment emoționant de reflecție asupra unicității fiecărui copil. Pentru cei mai mulți dintre participanți, sesiunile au coincis cu un moment de confruntare a concepției tradiționale despre „ce înseamnă să fii părinte” și de (re)conștientizare a rolului crucial pe care părintele îl are în viața propriului copil. Într-un număr covârșitor, participanții au găsit răspuns întrebărilor care îi preocupau și metode care să se potrivească situațiilor concrete cu care se confruntă.”, spune Alexandru Oprea, formator Şcoala Părinților

„Vă sunt recunoscătoare pentru organizarea acestei activități și pentru tot ceea ce a însemnat proiectul <<Start în educație>>. Cred că toți părinții ar trebui să aibă acces la informațiile care ne-au fost prezentate nouă. Mie mi-ați răspuns la multe întrebări și sunt nerăbdătoare să aplic ceea ce am învățat cu proprii mei copii. Sper ca aceste inițiative să continue pentru că sunt de mare ajutor pentru noi. Vă mulțumesc că mi-ați reamintit ce înseamnă să fii părinte!”, a declarat un părinte din Păltinoasa.

Start în educație”, proiect derulat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom, vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde, se arată într-un comunicat transmis de coordonatorii programului. (O.S.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …