Friday , April 19 2024

350 de sucevence sunt testate joi și vineri de către specialiștii IRO Iași, pentru depistarea precoce a cancerelor de col uterin și la sân

Spitalul Județean Suceava a semnat contract de colaborare cu IRO, devenind unitate spitalicească parteneră în program și putând oferi testări gratuite pentru depistarea cancerului de col n în perioada următoare se va semna contract și în ceea ce privește investigațiile necesare diagnosticării cancerului mamar

Până la sfârșitul acestui an, sucevencele pot beneficia gratuit de testări pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, deoarece joi, 27 aprilie, a fost semnat un contract între Spitalul Județean Suceava și Institutul Regional de Oncologie Iași. ”S-a semnat contractul de colaborare între IRO și Spitalul Județean Suceava, unitatea spitalicească intrând astfel în programul se screening pentru cancerul de col uterin. De săptămâna viitoare, sucevencele se pot prezenta doar cu buletinul, fără niciun fel de bilet de trimitere și vor beneficia gratuit de acest consult”, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași. Se dorește ca în viitorul apropiat să se includă spitalul sucevean și în programul de depistare precoce a cancerului de sân. ”Sunt bucuroasă că cel mai probabil în aproximativ două săptămâni vom semna și contractul pentru diagnosticarea cancerului de sân”, a completat managerul unității ieșene.

Aceste declarații au fost făcute joi dimineață, pe esplanada Casei de Cultură Suceava, când cele două caravane mobile ale IRO Iași, pentru diagnsoticarea precoce a cancerului de col uterin, respectiv a cancerului mamar, au fost prezente în municipiul Suceava. Femeile din Suceava și din zonele limitrofe se pot prezenta și vineri pentru testări.

”Datele înregistrate ne arată importanța acestor activități de screening. Anul trecut au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri de cancer în județ, dintre care peste 30% reprezintă cazurile de cancer la sân și cancer de col uterin. Din discuțiile avute cu colegii de la Direcția de Sănătate Publică, am înțeles că există o accesibilitate redusă în multe zone din județul Suceava, mai ales în zonele rurale. Caravana mobilă pentru mamografii va reveni în județul nostru în luna august”, a anunțat Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

240 de sucevence vor fi testate joi și vineri în municipiul Suceava, pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin și alte 110 femei vor face mamografii. ”Îmi doresc ca la Institut să ajungă cât mai puțini pacienți pentru că este mult mai ieftin să previi decât să tratezi. Femeile se pot prezenta la cabinetele care sunt în relație de colaborare cu noi, doar cu buletinul. Dacă rezultatele indică suspiciuni, pacientele sunt invitate pentru investigații suplimentare. La nevoie, putem deconta și transportul, pentru că acest program se adresează persoanelor defavorizate”, a completat Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

În cadrul acestui program s-au făcut până acum, în județul nostru, 779 de mamografii, dintre care 47 au necesitat investigații suplimentare, iar trei femei au fost confirmate cu cancer la sân.

După cum a explicat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de cancer de col uterin și cancer de sân datorită acestor programe de testare, tot mai multe sucevence fiind testate an de an. Femeile care se vor prezenta la testările gratuite trebuie să aibă vârsta între 25 și 29 de ani, pentru testare Babeș Papanicolau și între 30-64 ani, pentru testare HPV- Virus Papiloma Uman și nu au mai făcut vreun astfel de test gratuit în ultimii cinci ani. Nu vor fi testate pacientele care au antecedente sugestive de cancer de col uterin sau care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În ceea ce privește criteriile pentru a beneficia de mamografii gratuite, femeile trebuie să aibă vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani fără o zi, să nu mai fi făcut în ultimele 12 luni mamografie, și să nu aibă diagnostic confirmat de cancer mamar,  Deasemena sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, nu sunt însărcinate și nu alăptează.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită, atât pentru femeile asigurate cât și pentru cele neasigurate, care trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate în original și copie, fără trimitere sau card de sănătate. Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital 3D. (C.R.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …