Friday , September 30 2022

35 de milioane de euro mai sunt necesare pentru definitivarea modernizării reţelelor de termoficare a Sucevei

lungu raport

In acest an vor fi alocate 3,3 milioane de lei, 2,3 milioane de lei de la Guvern, iar un milion va fi asigurat din bugetul local u „Sper ca până la finalizarea acestui mandat voi lăsa Sucevei un sistem de termoficare modern”, a declarat primarul Ion Lungu. 

 
 
Pentru continuarea investiţiilor în sistemul de termoficare al municipiului Suceava mai trebuie între 30 şi 35 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu. Potrivit celor declarate de edilul şef al Sucevei, în acest an vor fi alocate 3,3 milioane de lei, aproximativ două treimi din sumă fiind fonduri de la Guvern în baza programului de termoficare 2006 – 2015, iar restul de la bugetul local. Ion Lungu a explicat că 2,3 milioane de lei provin de la Guvern, iar un milion va fi asigurat din bugetul local.
Primarul a precizat că banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea a două puncte termice din Centru – Ion Vodă Viteazul şi Mihai Viteazul II – şi pentru încheierea lucrărilor la altele două din cartierele Obcini şi Burdujeni unde ar fi necesare unele ajustări la reţelele de distribuţie a energiei termice, aferente celor două puncte.
Pentru modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Suceava au fost date 25 de milioane de euro, iar pentru finalizarea programului mai este nevoie de 30 până la 35 de milioane de euro. Potrivit primarului, cele 25 de milioane de euro provind atât din partea de credit alocată municipiului Suceava în prima etapă a proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”, cât şi din fonduri guvernamentale şi de la bugetul local.
Ion Lungu a subliniat că, în ultimii ani, din cele 25 de milioane de euro, au fost reabilitate 18 din cele 49 de puncte termice, iar reţelele principale şi secundare de termoficare au fost înlocuite în proporţie de 28,6% şi, respectiv, 36,7%, fiind realizate şi cămine noi la branşamentul fiecărei scări sau bloc de locuinţe, după caz, în care au fost montate gigacalorimetre noi.
Primarul Sucevei a precizat că în strategiea de termoficare a oraşului este inclusă şi partea de producere a energiei termice, Ion Lungu dând asigurări că noua centrală pe biomasă va fi dată în folosinţă în jurul datei de 9 noiembrie. Totodată, el s-a delimitat de unele poziţii oficiale ale unor consilieri locali care, săptămâna trecută, spuneau că nu ar fi în neregulă proiectul noii centrale, spunând că niciun particular nu îşi bate joc de banii săi sau de ai băncii care îl finanţează. Ion Lungu este de părere că aşa cum în multe loclaităţi din ceea ce el a spus ca fiind „lumea civilizată” sistemul centralizat de termoficare este cel susţinut, tot aşa va fi şi la Suceava. De asemenea, el a adăugat că nu va fi abandonat nici programul de reabilitare termică a blocurilor. „Sper ca până la finalizarea acestui mandat voi lăsa Sucevei un sistem de termoficare modern”, a declarat primarul Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …