Thursday , April 25 2024

332 de transferuri – anulate. Teodorovici îşi pierde funcţia şi va fi dată pe mâna procurorilor

Din raportul corpului de control al Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte transferurile în rândul elevilor de clasa a IX-a reiese că doar 54 din cererile aprobate sunt conforme cu legea, restul de 332 neavând nicio bază legală. Conform declaraţiei ministrului secretar de stat Vasile Salaru, adjuncta Cristina Teodorovici nu va mai putea ocupa funcţia de conducere şi va fi dată pe mâna organelor de anchetă penală pentru o posibilă infracţiune de abuz în serviciu . Pe lângă Teodorovici, vor fi cercetaţi disciplinar şi ceilalţi 10 membri ai comisiei de admitere  

teodorovici [800x600]

Cristina Teodorovici nu poate să mai fie inspector adjunct al Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, după transferurile aprobate în masă. In cursul zilei de ieri, raportul corpului de control trimis, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice să verifice legalitatea transferurilor aprobate în liceele din judeţul Suceava, au scos la suprafaţă sute de ilegalităţi comise de fosta adjunctă a ISJ Suceava. Potrivit declaraţiilor ministrului secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, Vasile Salaru, “au fost aprobate 386 de cereri, dintre care doar 38 au îndeplinit criteriul de medie. Alte 12 cereri au fost ale unor gemeni sau tripleţi, două cereri au fost înregistrate pentru profil vocaţional, cu respectarea prevederilor legale şi alte două au fost pentru cazuri medicale grave. Din totalul de cereri aprobate, 332 nu au nicio justificare şi nicio bază legală”, a declarat ministrul secretar de stat, Vasile Salaru.
Acesta a mai precizat că în ceea ce o priveşte pe adjuncta Cristina Teodorovici, aceasta nu va mai putea fi la conducerea învăţământului suceavean, în timp ce, şeful acesteia, Gheorghe Lazăr se află într-o situaţie incertă, nefăcând parte din comisia judeţeană de admitere, nu poate fi prea mult tras la răspundere. “Măsurile propuse de corpul de control sunt anularea transferurilor făcute cu încălcarea prevederilor legale, cercetarea disciplinară a membrilor comisiei judeţene de admitere a Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava pentru încălcarea prevederilor legale privind transferal elevilor, precum şi sesizarea organelor de anchetă penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu”, a declarat Vasile Salaru.
Menţionăm că, printre transferurile făcute se numără şi un caz foarte grav şi anume, un elev care avea o medie de admitere sub cinci s-a transferat la un liceu, unde ultima medie de admitere era peste opt.
Reamintim că, la începutul lunii august, cotidianul Obiectiv de Suceava a a atras atenţia cu privire la cererile de transfer înregistrate la Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava. Din totalul de elevi admişi în în clasa a IX-a în liceele din judeţul Suceava, 523 de elevi au solicitat transferal de la o unitate liceală la alta, sau de la un profil la altul, fiind nemulţumiţi de unitatea liceală unde au intrat, sau, după cum declara atunci inspectorul general adjunct, Cristina Teodorovici, au greşit codurile liceelor pentru care au optat. După etapa de depunere a cererilor de transfer, a urmat etapa rezolvării acestora şi cea a afişării rezultatelor în urma cărora s-a constatat că aproape toate au fost aprobate.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice, Sorin Cîmpeanu a declarat că judeţul Suceava nu este singurul judeţ în care corpul de control al MECS face verificări, ci mai sunt încă trei judeţe din ţară. Potrivit declaraţiilor lui Cîmpeanu, în cele patru judeţe din România s-au înregistrat 839 de transferuri. Astfel, în judeţul Suceava au fost înregistrate 523 de cereri de transfer, din care au fost aprobate 386, în Bihor s-au înregistrat 236 de cereri, din care 191 au fost aprobate, în Prahova au fost 264 de cereri şi s-au aprobat 252, iar în Brăila au fost 70 de solicitări aprobate. Ministrul Educaţiei a subliniat că, în cazul în care se va dovedi că au fost nereguli în aceste cazuri, persoanele responsabile vor fi sancţionate drastic, mergând până la desfacerea contractului de muncă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul profesorilor implicaţi în fraudele de la Bacalaureat. Cîmpeanu a mai subliniat faptul că legea educaţiei are reglementări foarte clare privind transferurile în clasa a IX-a, după repartizarea compu-terizată, fiind luate în calcul cazurile în care sunt fraţii gemeni sau eventuale probleme medicale. Media celui care se transferă dintr-un liceu trebuie însă să fie cel puţin egală cu a ultimului admis la liceul unde vrea să se mute.
Care este cadrul legal în baza căruia se fac aceste transferuri, înainte de a începe clasa a IX-a
Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii la liceu prevede următoarele:
Art. 54. (1) Comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolva situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată: situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.
(2) Nu se va depăşi numărul maxim de 30 de elevi la clasa şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau în plenul comisiei de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti, după inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti.
(3) Deciziile comisiei de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti se iau cu majoritate de voturi, cu consemnare într-un proces-verbal, şi sunt făcute pu-blice prin afişare la sediul inspectoratului şcolar.  (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

8 comments

  1. Sustin aceste afirmatii! Personal, cunosc cazuri de transferuri care ar fi fost aprobate de inspectorat (pe bani, evident…), dar doamna directoare s-a opus vehement. Situatii similare au existat si la Stefan, unde a contat mai mult decizia inspectoratului insa…

  2. Plicurile cu bani cite au fost ? Ce salar are cucoana asta de are atitea inele pe mina plus bratari ?

  3. Mai lăsați-ne cu aceste transferuri.S-au făcut dintotdeauna.În anul19 87 au picat de la Ștefan aproape o clasă de la mate-fizică,la treapta a doua ,nu la învațamântul obligatoriu de 10 clase.Elevii au fost duși la Lic.ind.4 au stat un semestru și apoi au fost tranferați la Liceul Ștefan cel Mare,unde au și terminat,au făcut facultăți .(aveau peste 5).
    O prostie ce se întâmplă acum.Mare chestie că niște elevi și părinți vor licee mai bune.Bine că vor să invețe.Să-i caute pe cei care poate au știut subiectele,au avut pile la corectori….altele sunt mai grave.Titularizările,favorizările,abuzurile din școli…

  4. Nici un comentariu

  5. Directorul CN ” PETRU RARES ” nu are nici un amestec in aceasta problema. Cererile au fost aprobate de o comisie ISJ,fara nici o consultare cu scoala. Nu se desfiinteaza nici o clasa deoarece elevii transferati maresc nr.elevilor din clasele deja formate. Directoarele Colegiului sunt persoane deosebite si putini directori sunt ca ele.

  6. De ce nu verifica MEN si transferurile aprobate in anii precedenti de ISJ Suceava. Poate ca au fost aprobate de o anumita persoana, persoana ce trebuie sa ramana pe functie ?

  7. Acum sa vinaparintii copiilor care au fost transferati (si acum se intorc la liceele initiale) sa ceara banii inapoi ! pt. ca acele transferuri s-au FACUT PE BANI !! Liceul Petru Rares va pierde cam 50 de elevi, adica o clasa se desfiinteaza … oare derectoarea de acolo (care e acolo de multi aniiiii) n-are nici o vina ????

  8. Ar fi bun un banc, gen Bula, care sa arate culmea învățământului: Lazar inspector general, după 2 concursuri picate si situația actuala din IȘJ. Nimic nu este imposibil la noi.