Friday , December 1 2023

FOTO. 33 de percheziții în județul Suceava și în țară la o grupare de ucraineni și români, suspecți de contrabandă cu țigări

Țigările erau introduse în țară prin intermediul unor firme ucrainene, ascunse în transporturi de bomboane și alte dulciuri, pe la punctele de frontieră din județele Suceava și Tulcea. Polițiștii au reușit prinderi în flagrant și confiscarea a 10 milioane de țigarete de contrabandă. 

Joi dimineață, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice din cadrul Poliţiei Române, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, au pus în aplicare 33 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Suceava, Hunedoara, Maramureş, Teleorman Dolj şi Timiş, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată şi spălare a banilor.

„S-a reţinut că, la finele anului 2022, pe teritoriul României s-a constituit un grup de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acţiune şi componenţă internaţională, format din cetăţeni ucrainieni şi români, specializat în activităţi de contrabandă şi contrabandă asimilată respectiv introducere în ţară, comercializare şi transport a unor cantităţi importante de produse accizabile (ţigarete), atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Uniunii Europene.

Ţigările achiziţionate din Ucraina şi Republica Moldova au fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării (cetăţeni ucrainieni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar după introducerea în România, transportate către depozite intermediare (deţinute de membrii grupării care se ocupau de comercializarea ţigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule şi transportate către alţi clienţi.

Ţigaretele au fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din judeţele Suceava şi Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar.

Segmentul intern al grupului infracţional format din cetăţeni români, a avut ca principale atribuţii identificarea şi punerea la dispoziţie a unor spaţii necesare pentru transbordarea ţigărilor din automarfare şi depozitarea lor temporară în condiţii de maximă securitate, precum şi identificarea unor clienţi cu posibilităţi de distribuţie semnificativă.

În cursul investigaţiilor au fost realizate prinderi în flagrant şi efectuate percheziţii domiciliare în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de ţigarete provenite din contrabandă.

Audierile se desfăşoară la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române şi Autorităţii Vamale Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie”, arată într-un comunicat sursa citată. (O.S.)

foto: DIICOT

Vezi si

Astăzi, de Ziua Națională, paradă și expoziție de tehnică militară, cu participarea a sute de militari. Programul manifestărilor

Astăzi se împlinesc 105 ani de la proclamarea la Alba Iulia, de către cei 1228 …