Thursday , March 28 2024

32 de absolvenți ai USV au obținut aviz de liberă pratică ca dieteticieni autorizați

”Programele de nutriție și dietetică se desfășoară în România din 2009, iar în 2012 a fost și prima promoție. În acest an era a 10-a promoție care absolvea și care nu putea susține acest examen de dietetician autorizat. Am reușit, în sfârșit, să intrăm în linie dreaptă cu acest examen, pentru ca acești oameni să obțină avizul de liberă practică și să poată fi angajați. Ministerul Sănătății ar trebui să fie primul angajator și este mare nevoie de dieteticieni în spital și în serviciile de sănătate. Legea spune că pot fi angajați în spitale, în centrele de învățământ, cele de sport, în industria alimentară etc, însă trebuie să fie cuprinși în organigramele instituțiilor din țară”, a explicat conf.univ.dr. Mariana Graur, titular în cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice Suceava. 

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) este una din cele cinci universități din țară care oferă programul de licență în specializarea Nutriție și Dietetică, iar în acest an va promova a 6-a generație de studenți care se pregătesc în acest domeniu. Totuși, până în acest an niciun absolvent al programelor de nutriție și dietetică nu a susținut examenul de dietetician autorizat, din cauza lipsei normelor de aplicare a legii. La nivelul USV, la fel ca și în cazul celorlalte 4 universități din țară care pregătesc studenți în acest domeniu – Cluj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași – a avut loc un prim astfel de examen. Au participat 32 de candidați și au reușit să promoveze cu toții evaluarea, obținând astfel aviz de liberă pratică ca dieteticieni autorizați.

”Programele de nutriție și dietetică se desfășoară în România din 2009, iar în 2012 a fost și prima promoție. În acest an era a 10-a promoție care absolvea și care nu putea susține acest examen de dietetician autorizat. Am reușit, în sfârșit, să intrăm în linie dreaptă cu acest examen, pentru ca acești oameni să obțină avizul de liberă practică și să poată fi angajați. De acum, Colegiul Dieteticienilor din România trebuie să convingă instituțiile să pună în organigrama lor dieteticieni și să scoată posturile la concurs. Ministerul Sănătății ar trebui să fie primul angajator și este mare nevoie de dieteticieni în spital și în serviciile de sănătate. Legea spune că pot fi angajați în spitale, în centrele de învățământ, cele de sport, în industria alimentară etc. însă trebuie să fie cuprinși în organigramele instituțiilor din țară”, a explicat conf.univ.dr. Mariana Graur, titular în cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice Suceava.

Programul de licență de 3 ani de Nutriție și Dietetică al USV pregătește absolvenți cu abilități practice și teoretice competitive, în concordanță cu standardele internaționale. De la înființarea specializării și până în prezent, circa 200 de studenți au promovat la Suceava acest program de studiu. Acum, facultatea are și finalitatea mult dorită, și anume că absolvenții se pot angaja pe baza avizului de liberă practică dobândit în urma susținerii examenului de dietetician autorizat.

Paula Monor, președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Suceava, a precizat că obținerea avizului de liberă practică face diferența între dieteticienii autorizați și cei care dețin doar cursuri în domeniul nutriției. ”Consider că s-a făcut un prim pas în desăvârșirea profesiei de dietetician, odată cu obținerea avizului de liberă practică. În acest moment noi completăm veriga lipsă din sistemul medical românesc. Noi, ca și Colegiu, oferim toată susținerea celor care au dat acest examen, încercăm să facem lobby pentru această meserie și să ne găsim locul în comunitate”, a transmis Paula Monor. (Oana NUȚU)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …