Wednesday , April 24 2024

300 de mineri de la Crucea au oprit lucrul deoarece au primit mai puţini bani pe decembrie

Pe de o parte, autorităţile susţin că minerii au primit mai puţini bani în ianuarie pentru decembrie, deoarece în luna trecută au primit mai mulţi bani la salariu. De cealaltă parte, minerii s-au declarat nemulţumiţi de şefii companiei, sucursalei şi de sindicate, aşteptând clarificări de la prefect şi de la un trimis al Guvernului şi reproşând că deşi au înştiinţat de săptămâna trecută despre grevă nu au fost luaţi în seamă 
mineri


Aproximativ 150 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea – unităţile Crucea şi Botuşanu – din judeţul Suceava au refuzat, luni dimineaţă, să intre în subteran, ei protestând la sediul administrativ al unităţii faţă de faptul că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică. Protestul a fost spontan, susţin autorităţile în vreme ce alte surse din sindicat au spus că ortacii au refuzat să coboare în subteran întrucât lichidarea pe luna decembrie a fost cu 250 de lei mai mică decât în mod normal. De cealaltă parte, repreznetanţii munictorilor spun că este vorba despre o încercare de manipulare, arătând că de săptămâna trecută au fost informaţi atât cei din conducere, cât şi liderii sindicali cu privire la declanşara unor proteste în cazul în care nu le sunt soluţionate problemele financiare.
Astfel, minierilor li s-au promis prime de Crăciun de câte 500 de lei, însă, din suma primită, jumătate, respectiv 250 de lei, a reprezentat de fapt un avans mai mare, ceea ce a determinat ca lichidarea pe luna decembrie să fie mai mică.
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a confirmat că nemulţumirea celor peste o sută de mineri din schimbul I a fost cauzată de faptul că au primit salariile diminuate. „Este o neînţelegere privind banii luaţi în avans. Problema principală, din informaţiile pe care le am, este aceea că minerii au luat în luna ianuarie salarii diminuate cu 500 de lei din banii care li se cuveneau pentru luna decembrie”, a spus prefectul. El a fost de părere că sursa nemulţumirilor vine, probabil, de la o neînţelegere a ortacilor care au luat mai mulţi bani înainte de sărbători iar acum au văzut că primesc mai puţin decât se aşteptau.
El a menţionat că, în urma discuţiilor purtate cu directorul sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, a tras concluzia ca nu ar fi vorba de nerespectarea contractului colectiv de muncă, valabil până în iunie 2015, acord care a fost respectat, conform prefectului. “Va trebui lămurită situaţia legată de modul în care s-a făcut plata avansului în luna decembrie”, a precizat prefectul.
Pe de altă parte, situaţia nu s-a calmat deloc până la amiază, după ce şi cel de-al doilea schimb a refuzat să intre în subteran, ajungându-se la aproape 300 de oameni care au protesta ieri la sucursala minieră de la Crucea. Din discuţiile purtate cu doi dintre protestatarii din Crucea, majoritatea ortacilor au luat circa 1.000 – 1.100 lei în ianuarie, cu trei până la cinci sute de lei mai puţin faţă de cât ar fi trebuit. Ei şi-au pierdut încrederea în liderii sindicali, cel puţin aşa reiese din cele spuse de protestatari, şi mai ales în conducerea centrală a companiei şi a sucursalei.
Una din nemulţumirile lor era legată de faptul că în fara directorului tehnic, nimeni din conducere şi nimeni din sindicate nu a fost de găsit, ieri. Asta deşi, susţin cei care au ieşit să protesteze în faţa sediului sucursalei miniere, conducerile au fost înştiinţate despre intenţia minerilor de a protesta încă de săptămâna trecută. “De la noi nu pleacă nimeni de aici. Conducerea şi sindicatele au fugit, noi am anunţat de săptămâna trecută că ieşim să protestăm”, ne-a apus unul dintre protestatari. El a adăugat că nu mai au minerii încredere şi doleanţele lor sunt legate de salarii pe care le vor majorate şi de prevederile privind pensionarea. De asemenea, ei au spus că, în condiţiile în care nu mai au încredere în conducere şi în sindicate, ar vrea să aibă o discuţie cu un trimis al Guvernului şi cu prefectul.
De cealaltă parte, prefectul a explicat că, în aceste zile, la Braşov, este o comisie paritară la care sunt reprezentanţii conducerii centrale a CNU, ai sucursalelor şi liderii sindicali. De asemenea, prefectul de Suceava a precizat că, astăzi, este de aşteptat un reprezentant de la Bucureşti care să discute cu minerii.
Reamintim că în martie 2014, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea s-au blocat în subteran mai multe ore, ei solicitând creşterea cu 14 la sută a salariilor şi acordarea de prime în cuantum de 600 lei. Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana, cu toate că zăcămintele se apropie de epuizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …

One comment

  1. DIRECTOR AUDIT PUBLIC INTERN – GHEORGHIAN Maria Cristina ce a facut ca sa previna acest conflict?