Friday , March 29 2024

30 martie, ziua de cotitură în dosarul lotului Dîmbu, Bărbuță, Olărean, Babiuc

Pană la această dată, inculpații pot să depună în dosar completări la excepțiile formulate în cadrul procedurii de cameră preliminară, să invoce excepții noi privitoare la modul de efectuare a urmăririi penale ori cu privire la legalitatea actului de sesizare a instanței de către procurorii DNA. Ar urma intrarea dosarului la judecarea pe fond sau, posibil, restituirea acestuia la procurori, pentru completarea cercetărilor. Aurel Olărean ar putea pretinde în orice moment să fie repus în fotoliul de primar al Rădăuțiului, pe care l-a câștigat prin votul cetățenilor în 2012

curtea de apel cluj
Sediul Curtii de Apel Cluj

Cum am anunțat deja, pentru data de 30 martie a.c., este programat la Curtea de Apel Cluj un prim  termen în dosarul principal în care  au fost trimiși în judecată, pe data de 7 octombrie 2014, de către procurorii anticorupție de la București, sucevenii care au devenit cunoscuți ca făcând parte din lotul “Dîmbu, Bărbuță, Olărean, Babiuc”.
Timp de mai bine de un an și cinci luni de la trimiterea în judecată, dosarul lor s-a aflat în cadrul procedurii de cameră preliminară.
Data de 30 martie 2016 este însă una ce ar putea fi de referință în desfășurarea procesului în care sunt inculpați sucevenii Dumitru Dîmbu, fost procuror la Tribunalul Suceava, șef al secției de urmărire penală, Aurel Olărean, fost primar al municipiului Rădăuți, Constantin Babiuc, patron al SC Nikodemus Babiuc SRL Rădăuți, Bogdan Bărbuță și Daniela Mariana Prandea, foști judecători la Judecătoria Rădăuți, dar și avocata Isabela Zorica Vega, precum și fostul șef de la Poliția de Frontieră Rădăuți – Constantin Mihai Prelipcean, plus alte persoane.
Magistrații Curții de Apel Cluj au fixat data de 30 martie ca fiind ultimul termen până la care inculpații pot să pună la dosar completări la excepțiile formulate în cadrul procedurii de cameră preliminară, să invoce excepții noi privitoare la modul de efectuare a urmăririi penale ori cu privire la legalitatea actului de sesizare a instanței de către procurorii DNA. Juriștii spun că ar urma, după data de 30 martie, intrarea dosarului la judecarea pe fond sau, posibil, restituirea acestuia la procurori, pentru completarea cercetărilor.
DNA a contestat decizia Curții de Apel Cluj.Olărean și-ar putea revendica fotoliul de primar la Rădăuți, pe ultima sută de metri a mandatului
Direcția Națională Anticorupție – structura centrală, care a efectuat ancheta în acest dosar complex, a formulat în termenul stabilit de 48 de ore contestație la decizia luată luni de magistrații Curții de Apel Cluj privind revocarea oricăror măsuri preventive împotriva inculpaților din acest dosar. Era de așteptat o reacție de acest gen, iar Inalta Curte de Casație și Justiție, unde se va judeca această contestație, are răgaz suficient pentru a stabili un termen de judecare a cauzei.
Dacă pentru procurorul Dumitru Dîmbu, devenit deja avocat, pentru foștii judecători Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea, pentru omul de afaceri Constantin Babiuc sau pentru ofițerul de poliție de frontieră Constantin Prelipcean, eliminarea tuturor măsurilor restrictive nu au o influență prea mare în acest moment, pentru fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, această decizie ar putea să conteze. El ar putea cere anularea unui ordin al prefectului județului Suceava prin care a fost suspendat din funcție. Suspendarea acestuia era strict legată de interdicția de a intra în contact cu angajații Primăriei rădăuțene. Dacă această măsură va fi revocată, Olărean ar putea pretinde în orice moment să fie repus în fotoliul de primar pe care l-a câștigat prin votul cetățenilor în alegerile locale din vara anului 2012.
Băbuța din Iaslovăț săltată de DNA București și abandonată după audieri pe străzile Capitalei a trecut la cele veșnice
Pentru cei care încă nu sunt la curent cu acest caz, reamintim că, după un an și opt luni de la primele zvonuri privind anchetarea unor nume grele din magistratură și din mediul de afaceri sucevean de către procurorii DNA București, Curtea de Apel Cluj a decis ca principalii inculpați în cazul denumit generic “lotul Dîmbu” să nu mai fie supuși în niciun fel unor măsuri preventive de  control judiciar.
Dumitru Dîmbu, fost procuror șef secție urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Bogdan Bărbuță, fost judecător la Judecătoria Rădăuți, și Constantin Babiuc, om de afaceri rădăuțean, au fost arestați în luna iunie a anului 2014 pentru fapte de corupție de către procurorii DNA București. Si-au petrecut vara în arestul IGPR, iar dupa trimiterea în judecată a dosarului, în luna octombrie a anului 2014, și după ce s-a stabilit ca dosarul să fie judecat la Curtea de Apel Cluj, aceștia au fost transferați în Penitenciarul Gherla. Aici i-a ajuns din urmă, două luni mai târziu, și primarul Rădăuțiului, Aurel Olărean, procurorii anticorupție dispunând conexarea dosarului penal ce îl viza pe Olărean cu cel în care erau deja inculpați ceilalți trei suceveni. S-a arătat că aceștia ar fi fost promotorii unor afaceri imobiliare de anvergură în zona Rădăuțiului, cu terenuri care au intrat ulterior în proprietatea societății cu capital austriac Holzindustrie Schweighofer, dar și cu spații comerciale din centrul municipiului Rădăuți.
Alături de aceștia, Daniela Mariana Prandea, fost judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și complicitate la șantaj. Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, va fi judecată, când dosarul va ieși din camera preliminară, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și două infracțiuni aflate în concurs real de uz de fals. A mai fost trimis în judecată și comisarul șef Constantin Mihai Prelipcean, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, șeful Punctului Poliției de Frontieră Siret la momentul săvârșirii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și instigare la compromitere a intereselor justiției.
Procurorii anticorupție au mai trimis în judecată și patru femei – Victoria Tâcșă și Ancuța Alina Solovăstru din Milișăuți, judecate pentru cumpărare de influență. Pensionara Silvia Panțîru a fost trimisă în judecată pentru complicitate la cumpărare de influență în formă continuată, iar Maria Cociorvan, din Iaslovăț, pensionara devenită vedetă TV după ce a fost dusă cu duba la DNA București, iar după audieri a fost lăsată în stradă, în Capitală, fără niciun leu în batistă, trimisă în judecată pentru cumpărare de influență în formă continuată, a trecut la cele veșnice înainte de a ieși din camera preliminară. In acest  dosar s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, pentru complicitate la abuz în serviciu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …