Wednesday , April 24 2024

30.000 – număr record de credincioşi prezenţi, ieri, la marea sărbătoare a Sucevei (FOTO)

Vremea bună, ospitalitatea gazdelor şi, nu în ultimul rând, spiritul Sfântului “Ioan cel Nou de la Suceava”,  ale cărui moaşte, găzduite la mănăstirea cu acelaşi nume, au fost purtate în procesiune pe principalele străzi din oraşul Suceava, au adus un număr record de credincioşi, ieri, la Suceava. Slujba de ieri a fost oficiată de înalte feţe bisericeşti, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de  IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului şi PS Macarie, episcopul Românilor din Europa de Nord – Scandinavia. Inaltele feţe bisericeşti s-au rugat pentru bunăstare şi recolte bogate, pentru ca Dumnezeu să afle şi de osteneala românilor

 procesiune 1 [800x600]


Racla cu  moaştele “Sfântului Ioan cel Nou”, păstrată de sute de ani în incinta mănăstirii cu acelaşi nume de la Suceava, a atras anul acesta zeci de mii de credincioşi veniţi din toate părţile ţării dar şi din străinătate, cam de două ori mai mulţi, conform estimărilor făcute de jandarmii care au asigurat ordinea şi buna desfăşurare a pelerinajului, care s-a derulat fără incidente încă de la începutul săptămânii. Ca în fiecare an, după ce cu o zi înainte racla sfântă a fost adusă în faţa credincioşilor care s-au rugat pentru a le fi îndeplinite dorinţe dintre cele mai diverse, de la sănătate pentru cei dragi la succes la examene pentru copii sau nepoţi, de  la ploaie  pentru a fi dată pâinea cea de toate zilele la succes în afaceri, în curtea Mănăstirii “Sfântul Ioan”, a fost amenajată o scenă unde a fost oficiată slujba religioasă. Slujba de ieri a fost oficiată de înalte feţe bisericeşti, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului şi PS Macarie, episcopul Românilor din Europa de Nord – Scandinavia
Anul acesta, Hramul Sucevei a fost exact aşa cum şi l-au dorit  credincioşii creştini ortodocşi care au participat la pelerinajul de la Suceava. Nu a plouat dar nici nu a fost prea cald, toate colţurile de stradă din oraş au fost supra-aglomerate de micii vânzători de buchete de flori de sânziene,  primarul Ion Lungu a oferit tradiţionalele sarmale pelerinilor, au fost oferite locuri de cazare gratuite din partea municipalităţii pentru pelerinii veniţi de departe şi care nu au optat să îşi petreacă noaptea de Sânziene sub cerul liber, în căminele liceelor sucevene de lângă Mănăstirea “Sfântul Ioan”. Inainte de slujba de ieri din curtea Mănăstirii şi a procesiunii  cu racla “Sfântului Ioan cel Nou” au fost făcute în zilele dinainte, slujbe de maslu în toate bisericile ortodoxe din judeţ pentru ploaie şi recoltă bună.
Oraşul Suceava a fost în aceste zile gazdă a peste 30.000 de pelerini. Cifra aproape oficială a fost furnizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, care a oferit-o, spre comparaţie şi o cifră de anul trecut, când numărul pelerinilor a fost estimat la 15.000. De două ori mai mulţi pelerini anul acesta faţă de anul trecut şi, în orice caz, cel mai mare număr contabilizat în evidenţele jandarmilor suceveni de când au fost chemaţi să asigure securitatea la astfel de manifestări. Din fericire, nu au fost evenimente care să perturbe buna desfăşurare a procesiunii.
Procesiunea “celor şapte biserici”, respectată, cu însoţitori mai mulţi decât în anii precedenţi
Pornită din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan, procesiunea cu racla ce conţine moaştele “Sfântului Ioan Cel Nou” de la Suceava, a urmat traseul cunoscut deja de credincioşi – denumit  “drumul celor şapte biserici”. Procesiunea a trecut pe lângă biserica “Sfânta Inviere”, a continuat pe lângă biserica Domniţelor, a urcat apoi până la bierica “Sfântul Dumitru” de pe strada Curtea Domnească, a coborât apoi către biserica “Sfântul Nicolae”, a urcat către catedrala cu hramul “Naşterea Domnului” de la intersecţia Mărăşeşti, iar de aici a coborât către biserica  cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”, din spatele Palatului Justiţiei, pelerinajul încheindu-se cu reîntoarcerea moaştelor Sfântului “Ioan cel Nou de la Suceava” la locul de odihnă din incinta mănăstirii. Zecile de mii de credincioşi care s-au îmbulzit să pună mâna pe racla sfântă ori să arunce flori de sânziene pe acesta, să sărute mâna înaltelor feţe bisericeşi ori să treacă pe sub icoana Sfântului  au fost greu de oprit de către jandarmi ori de către poliţiştii locali chemaţi să asigure buna desfăşurare a manifestării. Dar nu au fost evenimente deosebite. Cerşetorii au fost decenţi, comercianţii cu tarabe în principal cu obiecte legate de cultul ortodox au fost vizitaţi de către doritorii de cărţi religioase ori suveniruri. In afara spaţiului Mănăstirii au mai fost permise vânzări de mici atenţii – bomboane, covrigi sau baloane, dar, una peste alta, procesiunea religioasă de ieri a fost civilizată. Nu s-a mai trecut, ca în alţi ani “peste rând”, pe sub icoană şi pe sub raclă, mesajele înalţilor ierarhi au fost liniştitoare iar toate aceste mici aspecte, au creionat în sufletul credincioşilor creştin ortodocşi veniţi la Suceava în pelerinaj într-un număr fără precedent în ultimii ani, un sentiment de încredere pentru perioada ce va urma.
Jandarmii suceveni, prin vocea maiorului Cornaci au fost cei care au transmis primele date statistice – 10.000 de pelerini care au trecut pe sub racla “Sfântului Ioan cel Nou” până ieri dimineaţă, înainte de începerea slujbei. Peste 5.000 de pelerini în curtea Mănăstirii, în cursul slujbei religioase. Alte câteva mii care au aşteptat în afara zidurilor mănăstirii să iasă procesiunea, pe strâmtele alei din zonă. La fel şi pe Bulevardul Ana Ipătescu, până la intersecţia cu Strada Petru Rareş, după scurta haltă la Biserica Domniţelor. Pe strada Curtea Domnească, la Biserica Sfântul Dumitru, s-a adăugat încă o masă compactă de credincioşi, a cărui număr a crescut în continuare, pe tot traseul procesiunii, până la reîntoarcerea moaştelor în incinta Mănăstirii. Aşa cum am mai spus, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava a estimat, ca participare la evenimentul religios de ieri, circa 30.000 de persoane de două ori mai mult decât numărul celor care au fost prezenţi anul trecut la al doilea cel mai important pelerinaj religios creştin ortodox din Moldova, cum a fost denumită sărbătoarea de la Naşterii “Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …

One comment

  1. in sfirsit s-a terminat. Popii au deschis cutia milei , plina de bani si-au infundat buzunarele , sau batut pe burta , bucurosi ca a fost multa prostime . Racla a fost linsa bine ca trebuie revopsita .