3.500 de tablete și laptopuri cu acces la internet, pentru viitorii boboci ai USV

reportersite
29 mai 2020, 17:59

Începând cu anul universitar următor, toți studenții care se vor înmatricula în anul I la una din facultățile din cadrul USV vor primi un laptop sau o tabletă, însoţite de o cartelă SIM cu abonament de date cu o durată de valabilitate de minim 9 luni și cu minimum 50 GB pe lună. În acest sens, universitatea suceveană va achiziționa 2.200 de laptopuri, 1.300 tablete și 3.500 de cartele SIM, valoarea totală a investiției fiind de peste 3 milioane de lei.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a decis să investească 3 milioane de lei din fondurile proprii în achiziția de laptopuri și tablete pe care le vor oferi viitorilor boboci. Măsura aceasta vine în contextul pandemiei, care a mutat toate activitățile didactice în mediul online, fapt ce a scos la iveală imposibilitatea unor studenți de a continua învățarea, în perioada sistării cursurilor din facultăți, din cauza situației financiare modeste.

”Având în vedere că, din motive obiective, unii studenți au avut dificultăți în ceea ce privește accesul la internet ori s-au confruntat cu lipsa unor echipamente electronice potrivite, conducerea USV a decis că investițiile în calitatea educației și în viitorul nostru sunt prioritare. În acest context, la propunerea Rectorului, Consiliul de Administrație a susținut dirijarea unei părți consistente din veniturile proprii (peste 3.000.000 de lei) spre achiziționarea unor echipamente care să permită studenților participarea la procesul didactic, la activitățile de documentare și cercetare, la acțiunile organizate de facultăți sau de universitate”, se precizează într-un comunicat al USV.

Începând cu anul universitar 2020-2021, toți studenții care se vor înmatricula în anul I vor primi un laptop sau o tabletă, însoţite de o cartelă SIM cu abonament de date cu o durată de valabilitate de minim 9 luni și cu minimum 50 GB pe lună. În acest sens, universitatea suceveană va achiziționa 2.200 de laptopuri, 1.300 tablete și 3.500 de cartele SIM.

Potrivit conducerii USV, studenții din anul I, înmatriculaţi în anul universitar 2020-2021 la învăţământ cu frecvenţă (IF) vor beneficia de laptopuri însoțite de carduri SIM, iar studenţii din anul I, înmatriculaţi în anul universitar 2020-2021 la învăţământ la distanţă (ID), vor primi tablete cu cartele SIM.

”Totodată, de tablete vor putea beneficia studenţii înmatriculaţi în anul universitar 2019-2020, la învăţământ cu frecvenţă (IF), cu excepţia studenților aflaţi în an terminal, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea unei burse sociale. Ca urmare a acordării acestor forme de sprijin beneficiarilor de drept, la nivelul facultăților, în toamna anului 2020 echipamentele disponibile vor putea fi distribuite și studenților înmatriculați în anul I la master, studenţilor înmatriculaţi la IF în anul II sau studenţilor înmatriculaţi la IF în anul III în cazul programelor de studiu care prevăd 4 ani de studiu”, informează reprezentanții USV.

USV precizează că decizia de achiziționare a echipamentelor electronice vine în completarea unui set complex de acțiuni întreprinse pentru prevenția infectării cu virusul SARS CoV2, în rândul studenților și al personalului didactic și nedidactic, cât și pentru asigurarea unui viitor act didactic de calitate, în posibila situație ca acesta să se desfășoare cu precădere în mediul on-line, până la eliminarea riscurilor la adresa vieții și sănătății studenților și cadrelor didactice. (O. N.)