Wednesday , October 4 2023

3.000 de angajați din școlile sucevene au participat marți la un ”marș al tăcerii și al demnității” (FOTO, VIDEO)

Profesorii au mărșăluit pe străzile Sucevei liniștiți, fără vuvuzele, fluiere sau alte instrumente gălăgioase, ținând în mâini pancarte și foi cu diferite mesaje pentru guvernanți. Coloana lungă de circa 1 km a pornit din Centru spre Mărășești, trecând pe lângă Teatrul municipal, după care a cotit pe strada Universității, a trecut prin fața Primăriei Suceava și s-a întors pe esplanada Casei de Cultură, prin fața Prefecturii. Chiar dacă marșul a fost unul organizat pe o singură bandă de mers, însoțit de mașini ale Poliției și de echipaje de jandarmi, traficul în oraș a fost îngreunat și chiar paralizat în unele zone, preț de circa o oră.

Profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic au reluat marți greva generală în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Suceava, iar 3.000 dintre ei au participat la un amplu protest organizat de Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava și Uniunea Județeană a Sindicatelor ”Pro-Educația” Suceava, pe esplanada Casei de Cultură din centrul municipiului. Începând cu ora 11.00, liderii sindicali au ținut discursuri de încurajare în fața mulțimii, iar după o jumătate de oră au pornit într-un ”marș al tăcerii și al demnității”.

Profesorii au mărșăluit pe străzile Sucevei liniștiți, fără vuvuzele, fluiere sau alte instrumente gălăgioase, ținând în mâini pancarte și foi cu diferite mesaje pentru guvernanți – ”Guvernul blochează examenele”, ”Profesorii construiesc viitorul”, ”Un marș pentru dvs., Domnule Președinte”, ”Demnitate=salarii conform statutului”, ”Guvernul ignoră educația”, ”Ne-ați supărat un pic mult. Suceava îndrăznește”, ”Ghinion!!! Nu cedăm!!!”, ”<Greva a durat un pic mult>, dar nu suficient! Eu îndrăznesc!” etc.

Coloana lungă de circa 1 km a pornit din Centru spre Mărășești, trecând pe lângă Teatrul municipal, după care a cotit pe strada Universității, a trecut prin fața Primăriei Suceava și s-a întors pe esplanada Casei de Cultură, prin fața Prefecturii. Chiar dacă marșul a fost unul organizat pe o singură bandă de mers, însoțit de mașini ale Poliției și de echipaje de jandarmi, traficul în oraș a fost îngreunat și chiar paralizat în unele zone, preț de circa o oră.

De precizat că la protestul de marți liderii sindicali, dar și unii dintre participanții la miting au purtat tricouri personalizate, inscripționate cu sloganul ”Nu cedăm! Suceava îndrăznește”, ”Eu îndrăznesc”.

Președintele ASI Suceava, prof. Giani Leonte, a transmis că membrii de sindicat nu vor renunța la greva generală, chiar dacă se fac tot felul de presiuni în această perioadă, iar mitingurile din centrul Sucevei vor continua zilele următoare. Joi este anunțat un nou protest de amploare la București, la care vor participa și sindicaliști din județul nostru, în paralel cu protestele ce vor avea loc pe plan local.

”Lupta este grea. Suntem în a treia săptămână de grevă generală, nu știm cât va dura, dar solidaritatea este arma cu care trebuie să învingem. Soluția este la Guvern. Nu suntem aici efectiv pentru bani, suntem aici pentru a fi respectați”, a punctat președintele ASI Suceava.

În cursul zilei de marți, au avut loc mitinguri în mai multe orașe din țară, profesorii continuând protestele pentru obținerea majorărilor salariale. În a noua zi de grevă generală în școli, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, pentru prima dată, numărul angajaților care iau parte la aceste proteste, care au demarat în data de 22 mai. Potrivit acesteia, circa 60% dintre cadrele didactice din țară sunt în grevă generală, iar de pe 1 iunie și până marți au renunțat la grevă 15.000 de angajați din sistem. (Oana NUȚU)

Vezi si

Deputatul sucevean Andi Grosaru a fost sancționat pentru atacul grosolan la adresa colegilor din grupul minorităților. I s-a luat dreptul la cuvânt timp de 2 luni

Deputatul sucevean Andi Grosaru este sancționat pentru declarația despre grupul minorităților naționale. El a spus …