Thursday , February 2 2023

29 din 32 de proiecte pe bugetare participativă sunt eligibile. Lungu: Mulțumesc sucevenilor pentru participare! Pe 15 decembrie va fi anunțată lista proiectelor câștigătoare

Proiectele câștigătoare vor fi finanțate anul viitor din bugetul Primăriei Suceava în cadrul acțiunii de bugetare participativă. Trei dintre proiectele depuse au fost respinse pentru că depășeau valoarea de 100.000 de euro fiecare

Cetățenii municipiului Suceava au depus 32 de proiecte în valoare totală de 3,5 milioane de euro pentru a fi finanțate anul viitor din bugetul Primăriei în cadrul acțiunii de bugetare participativă. Este vorba de proiecte care vizează infrastructura stradală, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații publice, infrastructura sportivă, infrastructura socială, infrastructura educațională, infrastructura de sănătate și digitalizare.

Concursul de proiecte lansat de municipa­litatea suceveană  prin intermediul platformei online „Implicat”, disponibilă pe site-ul Primăriei Suceava, a atras 32 de propuneri din partea populației, dar potrivit primarului Ion Lungu, numai 29 sunt eligibile. Asta cel puțin sub aspectul criteriului valoric de maxim 100 mii euro impus prin regulament, trei din proiectele depuse depășind valoarea estimată.

Primul proiect care a picat la verificarea ­e­ligibilității sub aspectul criteriului valoric este vorba de un proiect de lărgire de drum, asfaltare, parcare la piața en-gros de legume fructe în valoare de un milion de euro. „Sigur nu se poate. De ce? În primul rând, acolo noi (Primăria – n.red.) avem doar 35 de ari de teren apoi acel drum nu putem să-l lărgim pentru că sunt proprietari privați. Al doilea proiect pasaje pietonale subterane și ­supra­terane în zone aglomerate în valoare de 500.000 de euro. Nu se poate că e peste 100.000 de euro. Apoi, un pasaj costă vreo 5 milioane de euro, nu 500.000, dar alta e problema cea mai delicată: sunt rețele de utilități, magistralele de încălzire, de apă, canalizare și gaze și nu prea ai cum să le deviezi. Al treilea proiect reabilitare și moderni­zare parcare, loc de joacă în zona punctului termic Obor de pe strada Mihai Viteazu în valoare de 200.000 de euro”, a explicat primarul Ion Lungu care a ținut să mulțumească sucevenilor care au depus proiecte.

Ion Lungu a menționat că perioada de depunerea proiectelor s-a încheiat urmând să aibă loc selecția știut fiind faptul că în final vor intra la finanțare proiecte în valoare totală de un milion de euro, adică de maxim 100.000 de euro fiecare.

Cele 29 de proiecte rămase în competiție vor intra în faza de vot care se va desfășura în perioada 25-29 noiembrie când vor fi prioritizate. Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Suceava, cu vârsta împlinită de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele ­prefe­rate, declarate eligibile de Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei. Selecția finală se va face în perioada 2-13 decembrie. Lista finală cu proiectele care vor fi finanțate va fi cunoscută pe 15 decembrie. (D.P.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …