Thursday , December 1 2022

281 de amenzi date șoferilor de polițiștii suceveni pentru că nu purtau centura de siguranță

În ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava dar și din județ, polițiștii rutieri au acționat pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, de către ocupanții autovehiculelor aflate în trafic.

Polițiștii rutieri au fost secondați în misiunea lor de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității care au explicat participanților la trafic importanța utilizării centurii de siguranță pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave.

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecție împotriva vătămării în caz de accident. Două treimi dintre persoanele decedate în accidente rutiere în 2016, nu purtau centura de siguranță.

Polițiștii rutieri au controlat în cadrul acțiunii 1581 de autovehicule, fiind vizată utilizarea centurii de siguranță și în subsidiar prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul utilizării telefonului mobil în timpul condusului. Au fost aplicate 327 de sancțiuni contravenționale, 46 dintre acestea fiind pentru utilizarea telefonului mobil și 281 pentru ne­res­pectarea legislației privind portul centurii de siguranță.

Polițiștii suceveni reamintesc că: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acționează o forță de cca 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în față cu o asemenea forță încât este imposibil ca forța musculară a brațelor unui adult să-l țină în siguranță. Un impact la 40km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forță de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.

Utilizarea centurii de siguranță reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanților locurilor din față, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflați pe locurile din spate.

De asemenea, polițiștii reamintesc faptul că potrivit legislației în vigoare, lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu amendă și cu două puncte de penalizare. Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct – amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare. Şi pasagerii care nu poartă centura de siguranță sunt vizați de aceste sancțiuni.

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …