Thursday , March 28 2024

28 de sucevence au fost ucise anul trecut de cancerul de col uterin

Tot mai puține femei își fac testul de diagnosticare precoce a acestei maladii. Pe tot parcursul anului trecut, 112 femei au fost diagnosticate cu acest tip de cancer.

După cum reiese din informarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, în cursul anului trecut, la nivelul județului nostru s-au înregistrat 112 cazuri noi de cancer de col uterin, cele mai multe fiind din mediu rural iar 28 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei maladii. La sfîrșitul anului în evidențele oncologice erau peste 1.000 de sucevence cu acest diagnostic.

Reprezentanții DSP au ținut să precizeze că acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile cu vîrsta între 25 și 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială. La nivelul județului nostru există două rețele de screening, una organizată de Spitalul Județean Suceava și cealaltă de Spitalul Municipal Fălticeni. Din rețelele de screening fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din zonele Cîmpulung Moldovensc și Vatra Dornei.

Ministerul Sănătății a inițiat și o campanie de vaccinare anti-HPV. Imunizarea este inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor ­populaționale la risc. Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani. Părinții vor decide individual când anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Tot mai puține femei își fac testul de diagnosticare precoce a acestei maladii, în cursul anului trecut fiind făcute doar 1.020 de astfel de teste. Din nefericire, 112 femei au primit cruntul diagnostic, de cancer de col uterin. ”În cursul anului 2021, în cadrul Programului Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, în județul Suceava au fost testate 1.020 de femei. Dintre acestea, 908 au avut rezultat negativ, însă 112 au avut rezultat pozitiv. De-a lungul anului 2021 au decedat 28 de femei suferinde de cancer de col uterin.  Pentru derularea acestui program național, DSP Suceava a solicitat și primit finanțare de 79.000 lei, deși bugetul aprobat de Ministerul Sănătății, la începutul anului a fost de 130.000 lei. Deși DSP Suceava, împreună cu medicii de familie, duce o campanie susținută de conștientizare a populației în privința depistării precoce a cancerului de col uterin, adresabilitatea pentru testare rămâne una scăzută”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …