Tuesday , October 4 2022

27 de biserici din Suceava vor primi bani de la bugetul local

Primarul Ion Lungu a iniţiat un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume de 2,4 milioane de lei pentru 27 de unităţi de cult din municipiul reşedinţă de judeţ, din care 23 aparţin de confesiunea creştin – ortodoxă

Anul acesta, 27 de biserici din municipiul Suceava, vor putea primi un ajutor financiar de la bugetul local. Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi care va fi dezbătut în şedinţa de mâine a Consiliului Local Suceava, vor fi alocate 2,39 de milioane de lei de la bugetul local, în acest an, ca să fie susţinute unităţile de cult aparţinând confesiunilor religioase. Din cele 27 de biserici menţionate pe anexa proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, 23 sunt unităţi de cult creştin – ortodoxe. Celelalte patru sunt lăcaşuri de cult reprezentative pentru comunităţile romano – catolică, penticostală, adventistă şi creştin după Evenghelie din Suceava.
Mai bine de o treime din suma alocată pentru sprijinul financiar al unităţilor de cult din municipiul Suceava o reprezintă fondurile pe care municipalitatea suceveană le alocă pentru Catedrala care se construieşte la intersecţia bulevardului George Enescu cu străzile Mărăşeşti şi Mărăşti. Este vorba despre un milion de lei, sumă despre care primarul Ion Lungu a mai făcut trimitere şi cu alte ocazii, precizând că eforturile care se fac în acest sens sunt ca, în cursul anului 2014 să poată fi sfinţită Catedrala ortodoxă ce are hramul „Naşterea Domnului”, excepţie fiind însă lucrările de pictură pentru care mai sunt necesari cel puţin cinci ani.
Majoritatea celorlalte unităţi de cult care vor primi fonduri de la bugetul local, în acest an, nu vor beneficia de sume mai mari de o sută de mii de lei, 11 din ele urmând să primească chiar mai puţin de 50 de mii de lei. Singurele excepţii de la „regulă” sunt, pe lângă Catedrala „Naşterea Domnului”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Biserica Penticostală „Filadelfia”. Acestea vor primi de la Primărie câte 200.000 de lei în acest an. De menţionat că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a solicitat sprijin financiar de la municipalitate pentru Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, unde sunt o serie de lucrări începute.
Alte două unităţi de cult din municipiul Suceava vor primi, anul acesta, sume între 50 şi 100 de mii de lei. Este vorba despre parohiile „Sfântul Gheorghe” cunoscută cu numele de Mirăuţi şi „Sfântul Vasile cel Mare” – situată la ieşirea din Suceava spre Botoşani, ambele solicitând fonduri pentru lucrări de construcţie. Prima va benefica de 80 de mii de lei, iar a doua de 70 de mii de lei.
Alte 11 biserici din municipiul Suceava vor primi câte 50 de mii de lei, în acest an, de la bugetul local. Este vorba despre parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – lucrări de finisaje interioare şi exterioare, „Sfântul Mare Mucenic Mina” – reabilitare sistem de încălzire, „Sfânta Vineri” – înlocuirea tâmplăriei şi refacerea instalaţiei electrice alături de modernizarea instalaţiei termice, „Sfânta Cruce”- lucrări de finisaje interioare, „Sfântul Spioridon” – continuarea lucrărilor de construcţie, „Naşterea Maicii Domnului” – refacerea instalaţiei electrice şi decorare interioară, „Sfinţii Trei Ierarhi” – lucrări de construcţie la centrul de servicii sociale, „~nălţarea Domnului” – lucrări de construcţie, „Sfântul Andrei” – lucrări de reparaţii şi amenajări interioare şi exterioare la biserica parohială şi la biserica filială „Binecredinciosul {tefan cel Mare şi Sfânt”, „Sfântul Dumitru” – înlocuire geamuri cu vitralii şi executarea unor lucrări de pictură la paraclisul parohial, parohia Iţcani I „Sfinţii Arhangheli” – continuarea lucrărilor de reparaţii exterioare la biserică.
{apte biserici din municipiul Suceava vor primi, anul acesta, de la Primărie, câte 30 de mii de lei. Este vorba despre parohia „Sfinţii ~mpăraţi Constantin şi Elena” – lucrări de construcţie şi reabilitare a bisericii şi anexelor, „Adormirea Maicii Domnului” – lucrări de construcţie la aşezământul „Ovidenia”, Sfânta ~nviere – continuarea lucrărilor de construcţie la paraclis, „Izvorul Tămăduirii” – lucrări de construcţie, „Sfântul Simion” – lucrări de consolidare şi restaurare turn clopotniţă, biserica creştină după Evanghelie „Betel” – lucrări de construcţie şi renovare alături de înlocuirea sistemului de sonorizare, „Sfântul Mucenic Gheorghe” – lucrări de construcţie.
De asemenea, patru unităţi de cult din municipiul Suceava vor primi, anul acesta, de la bugetul local, câte 20 de mii de lei. Este vorba despre parohia „Sfinţii ~mpăraţi Constantin şi Elena” – lucrări de construcţie lumânărar, biserica romano – catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” – lucrări de construcţie capelă, biserica Adventistă de Ziua {apte – lucrări de amenajare în curtea bisericii, „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – continuarea lucrărilor de construcţie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Pacient de 27 de ani, tratat de tromboză venoasă profundă printr-o intervenție în premieră la Spitalul Județean

Echipa medicală a fost alcătuită din medicii suceveni Mihai Crețeanu, Alexandra Husar și Cătălin Lulciuc. …

No comments

  1. eu zic sa va ganditi de 2 ori apoi sa dati banii …in fantana !!!

  2. Proasta Populatie are tara asta. CA NOROC C-AU CRESCUT IMPOZITELE CU 16% CA SA AIBA ALESI CU CE_SI CUMPARA “IERTAREA” DE LA ALTI SFINTI (POPII) AI NATIEI CARE NU SUPORTA DECAT TOAREG SI BMV X5.
    Apropos. O inmormantare costa cam 10000 Roni. Aveti grija sa nu muriti!!!!

  3. lungu si bisericile!”saracii popi”,parca imi ”vine”sa-i compatimesc,bietii de ei!in rest le-ai rezolvat pe toate!in fiecare an bani la biserici si apoi te plangi ca bugetul e sarac!ia mai termina odata cu pomenile astea,stiu ca interesul e mare………………….,dar sunt atatea de facut!nu se da odata legea aia care sa interzica ”pomenizarea popilor”,dar …..sa se si aplice!

    • Nu e vorba de popi, e vorba ca la aceste biserici merg zeci de mii de oameni care platesc si ei impozite si au nevoie de aceste locasuri. Nu numai pentru drumuri e nevoie de bani e nevoie si de hrana spirituala a populatiei , dar, de unde sa sti asta? Bisericile sunt tot pentru populatia orasului, si credinciosii sunt oameni care apartin comunitatii. Biserica nu este compusa din preoti, e compusa din toti enoriasii, si sunt multi.