Sunday , April 28 2024

2,5 milioane euro pentru consolidarea malului drept al râului Suceava, în zona podului de la Bazar

Primăria Suceava a primit documentația cu privire la consolidarea malului drept al râului Suceava în zona podului de la Bazar și care cuprinde trei soluții pentru realizarea apărării de maluri pe porțiunea unde se realizează zona de agrement de pe malul râului Suceava: pal-planșe, gabioane și saci.

În conferința săptămânală de presă de miercuri, 29 iulie, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat care va fi soluția agreată de municipalitate pentru consolidarea malului drept al râului Suceava în vederea protejării noii zone de agrement. Astfel, Ion Lungu a precizat că, potrivit specialiștilor, prima soluție – cea cu profile matalice – ar fi cea mai fezabilă, chiar dacă este mai nouă decât cele cu gabioane sau cu saci și care sunt mai des utilizate. „Se forează și profilele metalice se fixează în pământ. Varianta are un avantaj adică nu trebuie să umbli în albia râului și nu trebuie să deviezi cursul de apă și este mult mai rapidă și mult mai ieftină”, a spus Ion Lungu.

Într-o viitoare ședință a Consiliului Local urmează să fie aprobați indicatorii tehnico economici pentru varianta optimă, variantă care costă 2,52 de milioane de euro. Varianta cu gabioane costă 2,63 milioane de euro iar cea cu saci care a fost estimată la o sumă de 2,87 de milioane de euro. Edilul a precizat că ulterior aprobării în deliberativul local a indicatorilor tehnico-economici va urma un nou demers la Apele Române. „Apele Române și-au dat acordul de principiu pentru lucrările de protecție. După ce vom aproba în Consiliul Local indicatorii tehnico economici vom merge din nou la Apele Române pentru a parafa acordul de parteneriat pentru această protecție de maluri”, a încheiat Ion Lungu.

Reamintim că proiectul de realizare a unei zone de agrement în albia râului Suceava pe un teren aflat în zona podului de la Bazar – pe o distanță de aproximativ 500 m în aval, respectiv amonte – a primit o finanțare europeană nerambursabilă mai puțin pe partea de cheltuieli legată de consolidarea și apărarea malurilor întrucât acestea nu erau eligibile pe genul de prioritate de investiție respectiv. Lucrarea a demarat chiar și în aceste condiții, Primăria Suceava nedorind să rateze oportunitatea unei investiții ca aceasta (aproximativ 12 milioane de lei) și a realizat ulterior celelalte demersuri pentru consolidarea malului drept al râului Suceava. Intenția Primăriei este de a găsi o eventuală finanțare la Compania Națională de Investiții, însă chiar și fără această finanțare municipalitatea va face demersuri pentru consolidarea zonei de agrement. (D.P.)

 

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …