25 de suceveni au fost diagnosticați cu rujeolă în cursul lunii trecute

reportersite
4/06/20 ora:2:02am

Majoritatea pacienților au manifestat forme grave ale bolii și au necesitat internare. DSP are stocurile necesare de vaccin,  dar unii părinți se opun vaccinării, cei mai mulți pacienți fiind copii nevaccinați

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, în cursul lunii trecute, 25 de copii nevaccinați împotriva rujeolei au contactat această boală și au necesitat internare în spital. Deși DSP are stocurile necesare de vaccin, medicii de familie spun că cerința din partea părinților nu este mare, fiind comunități întregi unde se refuză vaccinarea.

”Menționăm că s-au derulat două campanii de vacinare „door to door” (din ușă în ușă) la Vicovu de Sus, înainte de declanșarea pandemiei de Coronavirus, unde au fost vaccinați 54 de copii și la Capu Codrului unde au fost vaccinați 50 de copii. Măsurile aplicate în focare au fost urmărirea contacților și educație sanitară, cât și recuperarea tuturor restanțierilor la vaccinare.  În contextul creșterii numărului de copii și adolescenți diagnosticați cu rujeolă în județul Suceava, reamintim părinților că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu această boală extrem de contagioasă. Vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între nouă și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de un an și ulterior la vârsta de cinci ani. Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte », au menționat reprezentanții DSP Suceava.

La nivelul județului Suceava, rujeola reprezintă o reală problemă, săptămânal fiind înregistrate printre cele mai multe cazuri din țară.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii.

O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. și fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelișii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat și la adulți. În aceste cazuri, decesele au intervenit, în general, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau și de alte afecțiuni. Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUŞTI)