Thursday , April 25 2024

25 de proiecte de peste jumătate de miliard de euro pentru zona urbană funcțională Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat în conferința de presă de miercuri, 22 septembrie care este lista cu proiectele pentru care Zona Urbană Funcțională Suceava va cere finanțare prin diverse programe europene, fie că este vorba despre Programul Național de Redresare și Reziliență sau de alte programe operaționale din exercițiul financiar multianual 2021 – 2027. Valoarea celor nu mai puțin de 25 de proiecte incluse în lista respectivă este de aproape 512 milioane de euro. Proiectele la care a făcut trimitere Ion Lungu sunt următoarele: Transport Metropolitan; Ruta alternativă Suceava – Botoșani; Varianta Ocolitoare nr. 2 Suceava; Reabilitare rețele termice; Sală Polivalentă; Parcări supraterane; Campus universitar; Parc Industrial; Curtea Domnească; Parc șipote; Amenajare pădure Zamca; Aqua Parc Suceava; Parc fotovoltaic Termica; Modernizare școli; Construire creșe; Construire grădinițe; Modernizare străzi; Pasaje subterane; Construire locuințe sociale; Reabilitare energetică clădiri publice; Reabilitare energetică clădiri rezidențiale; Modernizare Complex Bazar; Reabilitare Policlinică Areni; Reabilitare Bază Sportivă Unirea; Îndiguiri râul Suceava. Acestea ar urma să fie finanțate în limita a 511,9 milioane de euro pe patru domenii de activitate.

Primul este “Oraș verde rezilient” în valoare de 300 de milioane de euro și care, la rândul său, se compune din mai multe subdomenii, cel mai consistent în sumă de 213,4 milioane de euro fiind Mobilitate urbană durabilă, la care se adaugă 66,7 milioane de euro pentru Neutralitate energetică și încă 20,7 milioane de euro pentru Reducerea Poluării Aerului și Riscurilor Climatice.

De asemenea, pe domeniul “Oraș competitiv” suma este de 165,5 milioane de euro din care 111 milioane de euro pentru Infrastructură publică de calitate, 23, 7 milioane de euro pentru Valorificarea terenurilor și clădirilor pentru investiții strategice, alți 30,7 milioane de euro pentru Încurajarea inovației a star-up urilor și forței de muncă calificate.

Pentru domeniul “Oraș just și incluziv” se preconizează a se atrage fonduri pentru proiecte de 23,4 milioane de euro din care 23 de milioane de euro pentru acces la servicii publice de calitate și 30 de mii de euro pentru implicarea societății civile și a cetățenilor în dezvoltarea urbană. Pentru domeniul “Oraș bine guvernat”, proiectele preconizate sunt de 22 de milioane de euro sunt din care 19,6 milioane de euro pentru digitalizarea administrației publice și 2,4 milioane de euro pentru reducerea birocrației și adaptarea serviciilor la nevoile cetățenilor.

Potrivit primarului, cel mai important proiect al ZUF este tocmai cel legat de transportul metropolitan despre care edilul a spus că vrea să fie ecologic, la fel cum este cel din municipiul reședință de județ. În acest sens, primarul Sucevei a și declarat, în prima parte a conferinței de presă de miercuri, că fost depusă la instanță cererea de înscriere pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan (ZUF) Suceava. Despre asta, Ion Lungu a ținut să facă niște precizări cu privire la anumite afirmații vehiculate în diverse medii cum că Suceava este beneficiara Zonei Urbane Funcțională. El a specificat că înființarea transportului metropolitan este mai degrabă în beneficiul localităților înconjurătoare ale Sucevei, nu atât a municipiului reședință de județ care are deja un sistem de transport electric. Referindu-se la ZUF, edilul a spus că este în lucru o strategie de dezvoltare integrată care va fi dezbătută public. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …