Saturday , January 28 2023

25 de firme sucevene vor să participe la un program destinat învățământului dual  

Municipiul Suceava își consolidează şansele de deveni centru regional de excelenţă pentru învăţământul dual. În luna noiembrie au fost făcute solicitările pentru stabilirea programului învăţământului dual din anul 2020, iar 25 de firme din reşedinţa de judeţ şi-au manifestat hotărârea de a intra în sistem. „Cu sau fără centru de excelenţă, învăţământul dual este o prioritate pentru mine, ca primar, deoarece, din păcate, firmele au lipsă de forţă de muncă, mai ales de muncitori necalificaţi. Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, tratăm cu toate responsabilitatea această problemă”, a explicat primarul Ion Lungu.

Edilul a precizat, de altfel, la ultima conferinţă de presă, că a fost notificat în acest sens de către Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. Această structură funcţionează în subordinea Guvernului şi are ca preşedinte pe suceveanul Gabriel Costache. „În principiu suntem de acord ca Suceava să devină un astfel de centru excelenţă, însă vrem să ne edificăm despre ce este vorba”, a spus primarul.

Prin două proiecte cu finanţare europeană demarate de Primăria Municipiului Suceava se vor derula lucrări de modernizare şi extindere a bazei materiale în vederea implementării învăţământului dual la două licee sucevene: Colegiul Naţional Tehnic „Petru Muşat” şi Colegiul Naţional Tehnic de Industrie Alimentară. Din punctul de vedere al primarului, sistemul dual este o soluţie salvatoare și a reiterat un exemplu des prezentat în ultima perioadă, anume că anul acesta, din cauza penuriei de forţă de muncă pregătită, au rămas necheltuite 10 milioane de lei, destinate reparării infrastructurii rutiere. (D.P.)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …