Tuesday , April 23 2024

23,4% dintre sucevenii cu împrumuturi în bănci au restanţe

restante la banci

Doar judeţele Vâlcea şi Sălaj ne depăşesc în topul naţional al împrumuturilor angajate şi neonorate u în luna aprilie a acestui an, s-a atins o nouă cifră istorică în Suceava – 23,4% din cei care au făcut împrumuturi bancare în lei nu şi-au plătit ratele la vreme. 17,7% din cei care au făcut împrumuturi în valută au procedat la fel. Valoarea totală a restanţelor în lei şi valută este de 648,5 milioane de lei

 
In luna aprilie a acestui an, restanţele sucevenilor care s-au împrumutate de la bănci au crescut semnificativ. La creditele în lei s-a ajuns la 386 milioane de lei, de la 383 de milioane în luna precedentă, Banca Naţională făcând publică o valoare totală a creditelor în lei angajate de suceveni de 1647 milioane de lei, cu 7 milioane de lei mai puţin decât cifra raportată de băncile comerciale pentru luna martie a anului 2013. In ceea ce priveşte creditele în valută, cuantumul acestora s-a diminuat în luna aprilie a.c., la 1.507 milioane de lei, după ce în martie se înregistrase un vârf de 1.539 milioane de lei mai mare cu 16 milioane de lei faţă de februarie a.c. Restanţele însă au crescut cu 2 milioane de lei, de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lunii aprilie a acestui an.
La sfârşitul lunii aprilie, ca şi în lunile precedente a acestui an a devenit iarăşi vizibilă creşterea volumului restanţelor în total credite angajate de suceveni, persoane fizice şi agenţi economici, în lei şi în valută. Concluzia este că situaţia se înrăutăţeşte de la o lună la alta. La sfârşitul lunii ianuarie 2013, s-a văzut o creştere a valorii totale a debitelor restante din total debite faţă de sfârşitul anului trecut Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2012, valoarea datoriilor restante în lei era de 356 de milioane de lei, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, aceasta a crescut la 386 de milioane de lei, în condiţiile în care debitul total a crescut de la 1.629 la 1.647 de milioane de lei. Cât priveşte creditele în valută, restanţele au fost la sfârşitul anului 2012 de 247 milioane de lei, la un volum total de credite acordate de 1.556 milioane de lei şi a crescut la sfârşitul lunii aprilie la 262,5 milioane de lei restanţe la un credit total de 1.507 de milioane de lei, în echivalent valută.

TOP DATORII
In topul naţional al rău-platnicilor la bănci, Suceava se află pe locul trei, “depăşită” de judeţele Vâlcea şi Sălaj şi urmată de Galaţi, Bistriţa şi Timiş. Sursa – economica.net
Suceava, pe locul trei în clasamentul restanţierilor la bănci
Conform calculelor făcute la nivel naţional, restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor din ţară au ajuns la 31 de miliarde în aprilie 2013, în creştere cu 30% faţă de nivelul de 24 de miliarde de lei înregistrat în aprilie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Totodată, soldul creditelor a scăzut de la 227 de miliarde de lei, la 222 de miliarde de lei în acest interval.
De menţionat că restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.
Cel mai mare procent al restanţelor în total credite este înregistrat în judeţul Vâlcea: 29%. În aprilie 2013 erau înregistrate restanţe de 850 de milioane de lei, faţă de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restanţele erau în urmă cu un an de doar 271 de milioane de lei şi rata în total credite era de 9%, sub media de 10% pe ţară de la acel moment.
Al doilea judeţ unde firmele şi populaţia au mari restanţe la bănci este Sălajul. Rata restanţelor în total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, în creştere de la 18% faţă de 2012, când Sălajul era judeţul cu cel mai prost raport pentru bănci.
Judeţele Suceava, Galaţi şi Bistriţa-Năsăud înregistrează ponderi de 19-20% a restanţelor în total credite, faţă de o medie de 15% în urmă cu un an.
O explozie a creditelor restante este înregistrată şi în Timiş, care a ajuns unul dintre judeţele cu cel mai prost comportament la plată din ţară: restanţe de 1,6 miliarde de lei (o rată de peste 18%), faţă de un miliard de lei anul trecut (o rată de 11%).
La polul opus, cea mai redusă rată a restanţelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6%), Dâmboviţa (7%), Teleorman (9%) şi Tulcea (9%). Pe de altă parte, aceste judeţe au şi un sold al creditelor redus.
În Bucureşti erau înregistrate restanţe de aproape 12 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 90,4 miliarde de lei, în creştere de la restanţe de 9 miliarde de lei şi un total al creditelor de 90,7 miliarde de lei în urmă cu un an. Ponderea restanţelor în total credite a crescut de la 9,6% la 13,1%, evoluţie similară cu cea înregistrată la nivelul întregii ţări: 10,5% vs. 13,9%.
În luna martie, ultima pentru care există date de la BNR, rata creditelor neperformante era de 19,08%. exprimată ca pondere în total credite şi dobânzi. Rata creditelor neperformante se calculează ca pondere între creditelor nebancare şi dobânzile aferente, restante de peste 90 de zile şi totalul creditelor şi dobânzilor aferente clientelei nebancare, fără a lua în calcul elementele din afara bilanţului se precizează pe site-ul economica.net.
In judeţul Suceava, valoarea totală a debitelor restante este de 648,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă 20,5% din total debite în cuantumul total al împrumuturilor de 3.154 milioane de lei în lei şi echivalent valută. Restanţele cele mai mari sunt la împrumuturile în lei – 23,4% din totalul împrumuturilor în vreme ce la creditele în valută, ponderea restanţelor în total credite a fost în luna aprilie a acestui an de 17,7%. (N.R.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …