Monday , May 6 2024

23% dintre suceveni cu credite în lei la bănci sunt restanţieri

datorii

Ponderea restanţierilor este de la o lună la alta, tot mai mare u valoarea totală a restanţelor în lei a atins 382,1 milioane de lei, iar la împrumuturile în valută s-a ajuns la restanţe de 253,8 milioane de lei

Conform datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României, privind structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari şi neguvernamentali, luna februarie a acestui an a reprezentat o nouă escaladare a volumului creditelor restanţe în total credite angajate, în judeţul Suceava. Astfel, în ceea ce priveşte creditele în lei, la un volum total al creditelor de 1.659,4 milioane de lei, restanţele au ajuns la 382,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă 23% din totalul împrumuturilor acordate. La creditele în valută, dintr-un volum total de 1.523,8 milioane de lei, restanţele au atins în luna februarie a acestui an 253,8 milioane de lei, ponderea fiind de 16,7%.
La sfârşitul lunii februarie a acestui an a devenit din nou vizibilă creşterea volumului restanţelor în total credite angajate de suceveni, persoane fizice şi agenţi economici, în lei şi în valută. Situaţia se înrăutăţeşte de la o lună la alta. La sfârşitul lunii ianuarie 2013, s-a văzut o creştere a valorii totale a debitelor restante din total debite faţă de sfârşitul anului trecut Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2012, valoarea datoriilor restante în lei era de 356 de milioane de lei, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, aceasta a crescut la 365,5 milioane, în condiţiile în care debitul total a crescut de la 1629 la 1639 de milioane de lei. Este drept că, până la sfârşitul lunii februarie, valoarea totală a creditelor în lei a mai urcat puţin, până la 1659 milioane de lei
Cât priveşte creditele în valută, restanţele au fost la sfârşitul anului 2012 de 247 milioane de lei, la un volum total de credite acordate de 1.556 milioane de lei şi a crescut la sfârşitul lunii ianuarie la la 254,3 milioane de lei restanţe la un credit total în uşoară scădere, de 1.529 de milioane de lei, în echivalent valută. La sfârşitul lunii februarie, volumul datoriilor restante în valută la bănci a înregistrat o mică scădere, la 253,8 milioane de lei, valoarea totală a creditelor angajate fiind de asemenea în scădere, ajungând la 1.523,8 milioane de lei, în echivalent valută.
Cert este că procentele restanţelor la împrumuturile bancare au crescut de la o lună la alta, mai ales la împrumuturile în lei. Acum o lună arătam că 22,2% dintre sucevenii cu împrumuturi bancare în lei au debite restante. După 28 de zile, procentul a crescut la 23%. La creditele în valută, judeţul nostru înregistra la sfârşitul primei luni a acestui an 16,6% debite restante în total datorii. După o lună, şi la acest capitol a sărit procentul, este drept, doar cu o sutime, până la 16,7% restanţe în total datorii.
Dacă în alte perioade se aşteptau veniri ale rudelor din străinătate care să acopere câte ceva din restanţele celor care, rămaşi acasă, au angajat împrumuturi la bănci, experienţa sfârşitului de an 2012 a dovedit că această cutumă nu mai este valabilă, şi din cauza diminuării veniturilor “stranierilor”. Se mai aşteaptă însă şi al doilea sezon de concedii prilejuite de sărbătoarea Paştelui, bancherii suceveni mizând că în mai vor mai putea echilibra în acest fel, cât de cât, raportul dezastruos între volumul total al creditelor şi cel al restanţelor la plata împrumuturilor. (Neculai RO{CA)

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …