Saturday , April 20 2024

23 de ani de închisoare pentru fratele țeparului Ovidiu Rusu

Silvestru Rusu, fratele țeparului Ovidiu Rusu, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare după ce judecătorii suceveni i-au contopit mai multe pedepse. Acesta este acuzat că şi-a ajutat fratele să înşele zeci de suceveni. Ovidiu Rusu a fost condamnat la 14 ani şi jumătate de închisoare

palatul de justitie

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe inculpatul Silvestru Rusu la pedeapsa de 23 de ani de puşcărie pentru comiterea infracțiunilor de „introducere în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM într-un penitenciar, centru de reținere şi arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenție, în scopul folosirii lor de către deținuți, trafic de influență, uz de fals, complicitate la trafic de influență şi fals material în înscrisuri oficiale. Pedeapsa dată de magistrații de la Judecătoria Suceava a fost contopită cu mai multe pedepse cu închisoarea primite de către Silvetru Rusu, de aici şi condamnarea de 23 de ani de închisoare. Decizia judecătorilor nu este una definitivă.

Silvestru Rusu a fost condamnat pentru că, fiind mâna dreaptă a fratelui său, Ovidiu Rusu, care a primit pedeapsa de 14 ani şi jumătate de închisoare din partea Curții de Apel Suceava în toamna acestui an, a înşelat mai multe persoane. Chiar dacă se afla după gratii, Ovidiu Rusu ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate şi care îi falsifica fel de fel de documente emise chipurile de unități de parchet sau instanțe judecătoreşti, a reuşit să pună la cale o megaescrocherie. Dându-se preşedinte al Curții de Apel Suceava ori procuror general al Sucevei, escrocul rădăuțean a reuşit să prostească o grămadă de suceveni naivi care au crezut că într-adevăr vorbesc la telefon cu persoanele mai sus-menționate şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiații de după gratii sau să câştige procese în instanță. Astfel, Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenței promise de la persoanele denunțătoare suma totală de 107.600 de euro şi 13.200 de lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 de euro şi 3.200 de lei, transmiteau în vara lui 2009, când l-au trimis în judecată, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Ovidiu Rusu a reuşit să îl tapeze chiar pe colegul său de celulă de la Penitenciarul din Botoşani, Ioan Popovici Coață, fost patron al pensiunii sucevene Casa de Piatră, acuzat că a pus la cale incendierea pensiunii Dolce Vita. Apropiații lui Coață au plătit atunci cam 55.000 de euro într-un cont indicat de Ovidiu Rusu, crezând că aceşti bani ajung de fapt la preşedintele Curții de Apel Suceava, Cezar Hâncu, în numele căruia şi în numele instituției pe care el o reprezintă frații Ovidiu şi Silvestru Rusu plastografiau diferite înscrisuri. Chiar în primăvara anului 2009, când ancheta DNA împotriva lui Rusu, având ca punct de plecare chiar cei 55 de mii de euro plătiți de Coață pentru a scăpa de arest, era în plină desfăşurare, Popovici dădea declarații despre Ovidiu Rusu ca despre un adevărat erou al luptei anticorupție, declarații care au fost preluate de mai multe publicații naționale.

 14 ani şi jumătate de închisoare pentru „magistratul” cu patru clase care a țepuit zeci de români

Ovidiu Rusu, un individ cu patru clase din Rădăuți, a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava la 14 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune. Teparul a primit această pedeapsă după ce i-au fost contopite mai multe dosare penale.

De-a lungul timpului, Ovidiu Rusu a înşelat zeci de persoane dându-se drept procuror sau judecător, promițându-le că le va acorda sprijin în dosarele avute pe rol, în schimbul unor sume de bani. Multe dintre înşelăciuni au fost comise chiar de după gratii, cu ajutorul unor persoane aflate în libertate.

Ovidiu Rusu a devenit un adevărat model în istoria recentă a escrocheriei româneşti. El a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani pentru că s-a dat preşedinte al Curții de Apel Suceava. Pus în libertate, Rusu a devenit pentru nişte femei naive din zona Volovăț procurorul Tuluş de la DNA, dar şi adjunct al procurorului general al României, escrocându-le de zeci de mii de lei.

Ovidiu Rusu a înşelat trei femei din Volovăț spunându-le că este procurorul Tuluş într-un caz ori că este adjunctul procurorului general al României, în alt caz, şi că le rezolvă cazurile în care femeile erau implicate. De la una dintre acestea a încasat suma de 60.000 de lei, sub promisiunea că va influența judecătorii pentru ca femeia să obțină documente pentru o casă şi 28 de ari de teren. De la alte două femei a încasat 11.500 de lei, după ce le-a convins că vor fi întabulate cu o suprafață de 50 de ari de teren,  urmând să  rezolve şi pensionarea medicală a uneia dintre acestea.

Închis în 2006 în Penitenciarul de Maximă Siguranță Botoşani, după ce s-a dat procuror de la Anticorupție şi reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului şi a păcălit trei persoane de la care a încasat 920 de lei, ­res­pectiv 1.200 de euro, promițându-le că o să aibă câştig  de cauză în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată şi că o să scoată un tânăr din arestul poliției, „magistratul” şi-a instalat biroul în celulă.

Cu o minte ageră, mai multe cartele de telefon, cunoştințe juridice şi ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate şi care îi falsifica fel de fel de documente emise chipurile de unități de parchet sau instanțe judecătoreşti, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale o megaescrocherie. Dându-se preşedintele Curții de Apel Suceava ori procurorul general al Sucevei, escrocul rădăuțean a reuşit să prostească o grămadă de suceveni naivi care au crezut că într-adevăr vorbesc la telefon cu persoanele mai sus-mențio­nate şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiații de după gratii sau să câştige procese în instanță. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …