Thursday , September 23 2021
Breaking News

22 iunie – validarea noului consiliu municipal Suceava; 23 iunie – instalarea noii conduceri la Consiliul Județean

Datele au fost confirmate de prefectul județului, Constantin Harasim. La conducerea municipiului reședință de județ este deja prefigurată echipa condusă de Ion Lungu, cu viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache. La Consiliul Județean, echipa liberală a lui Gheorghe Flutur, cu vicepreședinții  Viorel Seredenciuc și Gheorghe Niță, este certă, dată fiind majoritatea absolută a liberalilor în deliberativul județean  

 consiliul judetean


Primarul nou ales al Sucevei, Ion Lungu, a anunțat ieri că în ziua de miercuri, 22 iunie, la ora 12,  va avea loc festivitatea de validare a noului consiliu local al municipiului reședință de județ, dar și de reinvestire în funcție a primarului Ion Lungu. Până la sfârșitul acestei săptămâni, la Autoritatea Electorală Permanentă se vor desfășura ultimele verificări ale listelor de votare, dar și ale modului în care formațiunile politice ori candidații independenți au obținut și cheltuit banii puși la dispoziție în timpul campaniei electorale. Conform legii, validarea mandatelor de consilieri județeni și locali, precum și a celor de primari  trebuie să se facă în termen de 20 de zile de la data alegerilor, cel mai târziu, în acest an, până pe 25 iunie.  Cel mai probabil, noua echipă de consilieri județeni rezultată în urma alegerilor din 5 iunie va fi validată la Suceava în data de 23 iunie. Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a anunțat ieri că vor fi delegați juriști din toate compartimentele Prefecturii pentru a fi prezenți să asigure bunul mers al ședințelor de constituire a noilor consilii locale din toate cele 114 unități administrativ- teritoriale, comune, orașe și municipii din județul Suceava, ce vor fi organizate până la data limită stabilită de lege – 25 iunie.
Precum este deja știut, în cadrul Consiliului Local al municipiului Suceava, Partidul Național Liberal va avea 10 consilieri din totalul de 23. Este vorba despre Ovidiu Doroftei, Lucian Harșovschi, Cristian Anton Irimie, Angela Zarojanu, Alexa Mihai Flutur, Adrian Arămescu, Cristi Crețu, Daniel Prorociuc, Daniel Ungurian, Bogdan Bicsi. Partidul Social Democrat va avea un număr de 8 consilieri locali. Este vorba despre Tiberius Brădățan, Vasile Mocanu, Eugen Girigan, Doinița Cocriș, Cornel Grosar, Cristian Boberschi, Mitică Bejenaru, Andrei Păduraru. ALDE va avea 3 consilieri locali,  iar PMP – 2 consilieri. O  înțelegere politică  a fost deja făcută publică, în sensul că  ambii consilieri ai PMP se vor alia grupului PNL, pentru a se obține majoritatea necesară în Consiliul Local al municipiului Suceava. Prețul plătit de liberali este deja cunoscut – unul dintre fotoliile de viceprimar va fi cedat liderului PMP, Marian Andronache. Lucian Harșovschi ar urma să rămână viceprimar al PNL. De menționat că pe lista de consilieri locali ai PMP pe primele poziții se află Marian Andronache, director la Direcția domeniului public din Primărie, Constantin Munteanu, pe poziția secundă, și Sorin Hanceriuc, responsabil din partea Primăriei în relațiile cu asociațiile de proprietari, pe cea de-a treia poziție. Cum am arătat cu un alt prilej, pe lângă cei opt consilieri ai Partidului Social Democrat, noua conducere PNL a Consiliului Municipal Suceava urmează să se “lupte” în următorii 4 ani și cu trei consilieri ALDE – Stefan Alexandru Băișanu, Ovidiu Milici și Dan Roibu. Foarte probabil cel dintâi, care este în prezent deputat, își va ceda locul în consiliu următorului pe listă, Marius Cernescu.
La Consiliul Județean, situația este mult mai clară. Echipa PNL a lui Gheorghe Flutur a zdrobit practic pe cea a PSD, condusă de Cătălin Nechifor, obținând o  majoritate clară, 21 – 16 în deliberativul județean, în favoarea liberalilor. Validarea aleșilor pentru Consiliul Județean este deja programată pentru data de joi, 23 iunie. Este previzibilă alegerea în fruntea Consiliului Județean Suceava a președintelui PNL județean, senatorul Gheorghe Flutur, precum și a celor doi vicepreședinți anunțați deja – Viorel Seredenciuc și Gheorghe Niță. Conform listelor de candidați câștigători, cei 21 de consilieri județeni aleși pe listele PNL în județul Suceava sunt Gheorghe Flutur, Viorel Seredenciuc, Constantin Cadariu, Vasile Ilie, Vasile Tofan, Ioan Moraru, Eugen Salar, Octavian Ilișoi, Ion Bădeliță, Radu Dominte, Radu Pentiuc, Sorina Barbu, Niculai Barbă, Marin Gheorghe Niță, Marius Juravle, Cătălina Culipei, Dorel Guliciuc, Rodica Andriescu, Gavril Ursescu, Gabriel Hârja și Tudor Titianu.
Lista de noi consilieri județeni ai PSD îi cuprinde pe Cătălin Nechifor, Ioan Stan, Gheorghe Apetrii, Alexandru Rădulescu, Dan Ioan Cușnir, Gavril Vîrvara, Virginel Iordache, Simion Sticleț, Brândușel Nichitean, Cristian Cuciurean, Oana-Elena Pintilei, Gheorghe Monoranu, Dumitru Dumitru, Mihai Grozavu, Niculai Bosancu și Gabriela Mihai. Ioan Stan a declarat anterior că va ceda locul său în Consiliul Județean Suceava, dorind să își continue, până la terminarea legislaturii, mandatul de deputat. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat din Rădășeni, beat cui, s-a pornit la volanul unei dube de la Galați spre Fălticeni. A fost prins după vreo 40 de km de condus haotic

 Un sucevean de 44 de ani, beat, a fost prins după ce a condus haotic …