Tuesday , December 6 2022

22 de consilieri județeni au votat pentru alocarea sumelor de bani către primăriile sucevene. TABEL cu sumele acordate fiecarei localitati din judet

Social-democratul Dan Ioan Cușnir l-a acuzat pe președintele Consiliului Județean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur că desconsideră pe social democrați, motiv pentru care s-a ridicat de la masă și a părăsit ședința. „Desconsiderarea este față de primari, care s-au dus acasă și așteaptă să ne ridicăm de la masă, nu să ne luăm jucăriile și să mergem să ne jucăm cu ele în nisip, ci să rămânem și să votăm aici da sau nu. Asta este responsabilitatea”, a precizat Gheorghe Flutur

 

Proiectul de hotărâre privind repartizarea a aproximativ 579 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale din sumele defalcate din TVA și din impozitul pe venit a fost aprobat, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean Suceava care a avut loc vineri, 22 martie, cu 22 de voturi „pentru” ale liberalilor și unul împotrivă și 6 abțineri, ale social-democraților.

CLICK AICI pentru a vedea sumele alocate in sedinta CJ din 22 martie 2019

Asta în condițiile în care alți opt dintre consilierii județeni au fost absenți. Fondurile au fost alocate în baza unui model de calcul pus la dispoziție de Finanțe și, după cum a rezultat clar din cele expuse în timpul ședinței, cei de la Finanțe știau „la virgulă” cât urma să primească fiecare localitate, doar că legea impunea în acest an ca alocarea să se facă prin hotărâre a deliberativelor județene, nu de către administrațiile financiare din fiecare județ al țării.

De altfel, consilierul județean liberal Ioan Moraru a opinat că nu este corect ca răspunderea să cadă în sarcina deliberativului județean, din moment ce criteriile sunt trasate doar de Ministerul Finanțelor.

Convocarea ședinței extraordinare, precum și prezentarea târzie a datelor pe care urmau să le adopte l-a făcut pe consilierul județean Brândușel Nichitean că afirme de la bun început, la discuțiile din plen, că nu poate vota proiectul.

Mai radical decât acesta a fost social-democratul Dan Ioan Cușnir care a spus că are informații despre faptul că în grupul consilierilor liberali se știa de ședința extraordinară de marți pe când social democraților li s-a spus abia de joi.

El l-a acuzat pe președintele Consiliului Județean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur că desconsideră pe social democrați, motiv pentru care s-a ridicat de la masă și a părăsit ședința. Niciunul dintre ceilalți social-democrați prezenți la ședința de ieri nu l-a urmat.

Printre altele, Gheorghe Flutur a spus că desconsiderarea este a lui Dan Ioan Cușnir față de primarii care așteaptă de multă vreme să li se repartizeze sumele respective ca să poată face, mai departe, bugetele locale.

Fără a se asocia cu Dan Ioan Cușnir în demersul acestuia de a părăsi ședința, liderul grupului PSD din deliberativul județean, Mihai Grozavu i-a atras atenția președintelui Gheorghe Flutur, sugerându-i să facă mai des întâlniri cu deliberativul, chiar mai des decât cu presa.

Este de menționat că intervenția acestuia în plen a fost după ce Gheorghe Flutur a menționat față de acuzațiile lui Dan Ioan Cușnir de desconsiderare că, la ședința de joi cu primarii pe marginea sumelor ce li se vor repartiza, a fost invitat și a participat Mihai Grozavu.

Acesta din urmă a spus, la ședința de vineri a CJ Suceava, că deși a participat la întâlnirea cu primarii, el nu avea niciun fel de date cu privire la sumele pe care executivul administrației județene le-ar fi calculat.

„Într-adevăr, primarii sar în capul consilierilor județeni. M-au întrebat mai mulți primari, iar eu eram nedocumentat. Vă recomand, domnule președinte, să faceți mai multe întâlniri cu deliberativul județean, decât faceți cu presa, pentru că, eu când merg în teritoriu, trebuie să merg în cunoștință de cauză”, a declarat consilierul județean PSD, Mihai Grozavu.

Această precizare a făcut-o în contextul în care administratorul public Irina Vasilciuc a menționat la acea ședință că s-au făcut presiuni din partea primarilor ca să fie calculate și repartizate cât mai degrabă fondurile respective pentru care, la rândul lor, aceștia să poată întocmi bugetele. 

Totuși, gestul lui Dan Ioan Cușnir a fost cel care l-a supărat mai tare pe Gheorghe Flutur și care, deși s-a adresat spre finalul ședinței ca și când ar discuta cu Mihai Grozavu și colegii acestuia de partid care nu au absentat, a făcut afirmații cu direcție evidentă spre cel care părăsise ședința și despre care șeful administrației județene s-a referit cu o trimitere la principiul de drept cum că necunoașterea legii nu-l absolvă. „Eu înțeleg multe și înțeleg și când sunt nemulțumiri nejustificate. A aștepta legea bugetului de stat o bucată de vreme, a ști că ea prevede lucruri clare și că ea e publică, necunoașterea ei de către un consilier județean este un lucru grav. Se știa clar că noi trebuie să ne întâlnim în  7 zile. Am avut din partea grupului liberal, colegi plecați în țară, sau unii pregătiți să plece și și-au amânat plecările ca să vină astăzi la ședință și le mulțumesc. Dacă în alte situații se poate discuta și altfel, aici a fost alb sau negru, deci nu era ceva care trebuia știut dinainte. Știați că asta este legea. Desconsiderarea este față de primari, care s-au dus acasă și așteaptă să ne ridicăm de la masă, nu să ne luăm jucăriile și să mergem să ne jucăm cu ele în nisip, ci să rămânem și să votăm aici da sau nu. Asta este responsabilitatea”, a precizat Gheorghe Flutur.

De menționat că 19 unități administrativ-teritoriale, printre care și Șcheia, nu beneficiază de nici un ban din cotele defalcate din impozitul pe venit. Mai mult, comuna Șcheia nu a primit nimic nici din sumele defalcate din TVA.(Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …