Friday , April 19 2024

22 de cai și 34 de trupe cu circa 500 de participanți la Festivalul Medieval de la Suceava

Festivalul se va desfășura în perioada 11-14 august și are un buget de 700 de mii de lei. Vor participa trupe din Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și chiar o trupă din Ucraina. Numărul cailor este cel mai mare de la toate paradele medievale de până acum de la Suceava. Vor fi din nou statui vivante pe străzile orașului, dar ca noutate este faptul că alături de acestea vor fi echipaje de gardă medievală care vor executa mișcări specifice schimbărilor de gardă sau patrulărilor ori supravegherilor, așa cum erau cu secole în urmă. Concertul din acest an de la Cetate, organizat cu ocazia Festivalului, va fi susținut de trupa PROCONSUL, „reactivată” relativ recent. Con­form directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, se așteaptă o prezență  a publicului care să depășească recordul din 2019, când au fost peste 27.000 de oameni care au participat la manifestările organizate cu ocazia Festivalului Medieval.

700 de mii de lei este bugetul pentru evenimentul de promovare turistică a Sucevei din această vară și care se dorește a fi cel mai amplu în comparație cu edițiile de până acum. Este vorba de Festivalul de Artă Medievală care se va ține, anul acesta, în perioada 11 – 14 august. Despre asta ne-a declarat directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, el spunând că 130 de mii de lei este suma bugetată din sponsorizări, iar alte 300 de mii din cele circa 700 de mii de lei provin de la Primăria Suceava, așa cum de altfel a anunțat și primarul Ion Lungu. Vor fi nu mai puțin de 22 de cai, inclusiv 6 aduși în premieră de o trupă medievală din Turcia. Lesne de înțeles, parada va avea loc. Pe data de 11 august, seara pentru a amplifica mai mult efectul visual al mulțimii de torțe aprinse, pe traseul obișnuit care începe din proximitatea bisericii Sfântului Mare Mucenic Mina, cartierul Obcini. Datorită numărului mare de participanți vor fi cumpărate câteva sute de torțe, până în 500. Asta pentru că din anii trecuți mai sunt sub 200 care mai pot fi utilizate, în mod oarecum surprinzător existând și torțe funcționale de la ediții de acum un deceniu în urmă.

Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei

Numărul cailor este cel mai mare de la toate paradele medievale de până acum de la Suceava, cea mai mare fiind până acum de 16 cai, deși de regulă numărul căilor erau în jur de 10. Deși au mai fost și în anii trecuți artiști turci la festivalul medieval de la Suceava, până acum nu au fost trupe complete din Turcia, ceea ce de data aceasta se va întâmpla. Şi nu doar cu o trupă care va veni cu șase cai și pentru care onorariul este în jur de 16 mii de euro, ci două trupe din Turcia, cea de-a doua urmând a veni cu un instrument ottoman specific.

Chiar dacă nu va mai veni cunoscuta trupă de la Bistrița, pentru că s-a desființat, vor veni în schimb două trupe de la Timișoara, una din acestea având reputația de a fi cea mai bună pe partea de secol XII. Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova vor completa lista foarte mare a trupelor – 34 la număr – iar una dintre surprize este legată de prezența, destul de numeroasă având în vedere circumstanțele actuale, a unei trupe din Ucraina. Aceasta va veni din Kiev tocmai și, potrivit directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, va avea un număr de 20 până la 25 de participanți în funcție de contextul care va fi la acea vreme. Majoritatea membrilor trupei medievale din Ucraina – despre care Emil Ursu a avut o bună apreciere pe partea de artefacte și spunea că și membrii altor trupe medievale participante la edițiile precedente cumpărau artefacte de la ucraineni – vor fi însă femei iar asta este din nou din motive ușor de intuit.

Ultima reprezentație pe care o va da trupa Hypnosis – și de altfel singura din acest an – înaintea desființării oficiale va fi tot la Festivalul de Artă medievală de la Suceava, dar cu toate acestea vor fi și alte trupe care vor oferi publicului sucevean și turiștilor ce vor fi de față la acest mare eveniment frumoase spectacole cu focuri pe timp de noapte.

Ca și în anii precedenți, tradiția instalării statuilor vivante va fi respectată. Dar ca element de noutate va fi și prezența, pe lângă statuile vivante – care vor fi amplasate în aceleași locuri ca anii trecuți – a unor echipaje de gardă medievală de la o trupă specializată de la Deva. În proximitatea statuilor vivante, aceștia vor executa mișcări specifice schimbărilor de gardă sau patrulărilor ori supravegherilor, așa cum erau cu secole în urmă.

Concertul din acest an de la Cetate, dat cu ocazia festivalului medieval, va fi al trupei PROCONSUL, „reactivată” relativ recent. La o desfășurare de forțe de asemenea amploare, Emil Ursu se așteaptă la un răspuns extrem de favorabil din partea publicului: o participare de 27 de mii de oameni cel puțin. Asta doar pentru a putea egala prezența record din 2019, deși intenția este chiar să depășească această țintă. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …