Saturday , June 22 2024

21 din 672 de pacienți ai spitalelor din județul Suceava afirmă că luna trecută li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente

Statisticile publicate de platforma graphs.ro au la bază datele publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății. Situația pe spitale se prezintă astfel: 2,04% răspunsuri de ”Da” au fost raportate de pacienți ai Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 2,86% la Spitalul Municipal Vatra Dornei și 6,32% dintre pacienții care au fost consulțati ori tratați la Spitalul Municipal Rădăuți. În luna anterioară, iulie a.c., doar 1,89% dintre participanții la sondaj au spus că li s-a solicitat șpagă, iar în luna iunie procentul a fost și mai scăzut, de 1,42%.

Platforma graphs.ro a realizat Harta Șpăgii din România, pe baza datelor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății. Cele mai recente date, din luna august a.c., arată că numărul de cazuri de mită semnalate de către pacienți a crescut.

La întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, 3,03% dintre pacienții din județul Suceava au răspuns ”Da”. Concret, s-au înregistrat 21 de răspunsuri ”Da” și 672 de ”Nu”. În luna anterioară, iulie a.c., doar 1,89% dintre participanții la sondaj au spus că li s-a solicitat șpagă, iar în luna iunie procentul a fost și mai scăzut, de 1,42%. De menționat că procente peste 3% s-au mai înregistrat, în acest an, doar în lunile ianuarie și februarie.

Situația pe spitale se prezintă astfel: 2,04% răspunsuri de ”Da” au fost raportate de pacienți ai Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 2,86% la Spitalul Municipal Vatra Dornei și 6,32% dintre pacienții care au fost consulțati ori tratați la Spitalul Municipal Rădăuți.

Potrivit datelor statistice publicate de platforma graphs.ro, media națională este de 2,06%. Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Cluj (cu rata 0,97%), Sibiu (1,04%), Bistrița-Năsăud (1,08%), Timiș (1,08%), Galați (1,14%). La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Teleorman (7,33%), Buzău (5,99%), Olt (5,87%), Botoșani (5,32%), Ialomița (4,98%).

”Ce mai zice Harta șpăgii. Spoiler alert, crește. Clasamentul se menține cam ca de obicei, în frunte sunt județele Cluj (0.97%) și Sibiu (1.04%) cu cele mai scăzute rate de șpagă. Aș menționa și județul Ilfov, cu 0% – dar din sub 100 de răspunsuri, nu știu cât de precis este în cazul acestuia. La polul opus, clientul nostru fildel, județul Teleorman, cu 7,33% – de peste 3 ori media națională. Ce vă mai pot spune este că tocmai această medie națională a șpăgii în spitale crește constant din primăvară, sărind de la 1,61% în luna Martie la 2,06% în August”, a explicat Dragoș Vana, fondatorul platformei. (O. N.)

Vezi si

Aeroportul Sucevei rămâne pe locul 5 ca număr de pasageri la nivel național

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava continuă să se poziționeze pe al cincilea la nivel …