Sunday , October 2 2022

21 de suceveni au fost extrădaţi în străinătate anul trecut

21 de suceveni au fost extrădaţi în Italia, Spania, Franţa, Belgia, Spania, Austria, Germania, Luxemburg şi Ungaria, după ce au comis tot felul de fărădelegi pe teritoriul acestor ţări u sucevenii extrădaţi au fost acuzaţi de la simple furturi, până la jafuri armate, trafic de droguri sau chiar crimă

 
Încă din perioada anilor 90, când o grupare formată din mai mulţi suceveni jefuia bănci prin Germania, fiind cunoscuţi drept „banda germaniştilor”, Suceava a rămas unul dintre judeţele care a livrat cei mai mulţi infractori români în străinătate.
An de an, la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se primesc informări de la autorităţile altor state despre suceveni care au comis fărădelegi în afara graniţelor ţării.
Dacă în anul 2013, Curtea de Apel Suceava a pus în executare 19 mandate europene de arestare, în anul 2014, nu mai puţin de 21 de suceveni au fost extrădaţi către autorităţile judiciare ale altor state pentru infracţiuni comise în străinătate. Aceştia erau căutaţi în principal pentru fapte de furt şi tâlhărie comise în Europa Occidentală, însă şi pentru fapte de jaf armat, trafic de droguri sau chiar crimă. Opt dintre suceveni au fost extrădaţi în Italia, trei în Spania, doi în Germania, doi în Austria, doi în Franţa, doi în Belgia, unul în Luxemburg şi unul în Ungaria.
cezar puiu - sursa orasulsuceava.ro [800x600]


Un caz mai aparte este cel al lui Cezar Alin Puiu (foto), care întors din Franţa în Suceava şi-a deschis un club şi începea să capete imaginea unui om de afaceri prosper. Asta până la sfârşitul lunii mai 2014, când Curtea de Apel Suceava a admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de către Parchetul Tribunalului de Mare Instanţă din Bobigny – Franţa împotriva persoanei solicitate Cezar Alin Puiu, de 31 de ani, din Suceava. Astfel, magistraţii suceveni au dispus predarea suceveanului către autorităţile judiciare franceze.
Pe numele lui Cezar Alin Puiu, patronul de la clubul Red Light din cartierul Zamca, Parchetul Tribunalului de Mare Instanţă din Bobigny – Franţa a emis un mandat european de arestare, el fiind acuzat de “trafic de droguri” şi “asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”.
Amintim faptul că pe 26 mai 2014, poliţiştii suceveni au făcut percheziţii la domiciliul lui Cezar Alin Puiu, precum şi la clubul Red Light din cartierul Zamca pe care acesta îl patrona. Totul a început de la faptul că pe numele său autorităţile judiciare din Franţa au emis un mandat european de arestare pentru „trafic de droguri” şi “asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”. În baza solicitării autorităţilor judiciare franceze, poliţiştii Serviciului Antidrog, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu doi poliţişti din cadrul structurilor antidrog din Paris – Franţa, cu sprijinul structurilor de filaj din cadrul DIPI şi a IPJ Suceava – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, au făcut în data de 26 mai 2014 pe raza municipiului Suceava patru percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri şi înscrisuri utile cauzei, suma de 78.000 de euro şi un autoturism marca Audi Q5 cu valoarea de achiziţie de 22.000 de euro. Astfel, în jurul orei 18.00, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, poliţişitii de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava şi cei de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Suceava au format o echipă şi l-au depistat pe Cezar Alin Puiu pe Bulevardul George Enescu la volanul unui autoturism Audi Q5. Oamenii legii l-au reţinut şi l-au dus la clubul Red Light pentru a face o percheziţie, anchetatorii căutând droguri şi material probator în cauză. Dacă la început a fost cooperant şi a deschis toate uşile, la un moment dat a spus că nu are chei şi nu le mai poate deschide. Astfel, un mascat a forţat o uşă din lemn, însă s-a lovit la braţ şi a fost dus de doi colegi la secţia UPU din cadrul Spitalului Judeţean Suceava pentru investigaţii suplimentare.
Un ţigan analfabet din Dolhasca, acuzat că a ucis în bătaie un bătrân afacerist spaniolion lupu [800x600]
La începutul anului trecut, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventivă pentru 14 zile a inculpatului Ion Lupu, de 32 de ani, din Dolhasca, pe numele căruia Prima Instanţă şi Curtea Magistraţilor din Nules (Catellon), a emis în data de 18 octombrie 2013 un mandat european de arestare, fiind acuzat de furt prin violenţă dintr-o casă locuită, lipsire de libertate în mod ilegal şi omucidere. Lupu a fost prins de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava care au fost sprijiniţi de Poliţia oraşului Dolhasca, suspectul fiind găsit în data de 21 ianuarie 2014, în jurul orei 10.30, în Dolhasca. Acesta a fost arestat preventiv în baza mandatului european emis de către autorităţile judiciare din Spania, respectiv Prima Instanţă şi Curtea Magistraţilor din Nules (Castellon), în vederea predării către autorităţile judiciare spaniole.
In semnalarea Biroului SIRENE Naţional s-a reţinut că „la primele ore ale dimineţii de 23/24 februarie 2013, persoana căutată, împreună cu alte persoane, a intrat într-o casă locuită din Vall D’Uixo (Castellon), timp în care cei doi proprietari foarte vârstnici ai imobilului dormeau. Persoanele acuzate le-au legat mâinile cuplului în vârstă şi i-au bătut, unul dintre aceştia fiind ucis ca urmare a acestui fapt şi, după ce au scotocit prin casă, au luat diferite seifuri, părăsind în grabă locul infracţiunii”.
Victima lui Ion Lupu a fost Vicente Almela, în vârstă de 90 de ani, un cunoscut om de afaceri din Vall D’Uixo (Castellon). In noaptea de 23 spre 24 februarie 2014, în jurul orei 02.00, un vecin de-al bătrânului a altertat Guardia Civil spunând că a auzit ţipete în locuinţa acestuia. Când ofiţerii au intrat în casă, Vicente Almela zăcea mort pe podea. Soţia sa, în vârstă de 86 de ani, a fost dusă la spitalul La Pana de Villareal, după ce a suferit mai multe leziuni, medicii fiind rezervaţi cu privire la starea sa de sănătate. Guardia Civil a deschis o anchetă pentru a clarifica acest jaf. Aceştia au stabilit că hoţii au intrat peste ei în casă în timp ce dormeau, i-au legat şi bătut, iar în urma loviturilor primite, Vicente Almela a făcut un infarct miocardic şi a decedat. Vinovaţi au fost găsiţi fraţii Ion şi Vasile Lupu, din Dolhasca, dar şi menajera bătrânilor şi iubitul acesteia, de asemenea români.
Detonatorul de bancomate din Torino a fost prins în Rădăuţibadelita gheorghita ionut - 1 [800x600]
La mijlocul lunii august 2014, Curtea de Apel Suceava l-a arestat preventiv pe Gheorghiţă Ionuţ Bădeliţă, de 27 de ani, din Volovăţ, pe numele căruia Magistratul Responsabil de Investigaţii Preliminare din Torino a emis un mandat european de arestare. Bădeliţă era căutat de autorităţile judiciare italiene pentru comiterea infracţiunilor de jaf armat, jaf organizat – furt de bani prin introducerea de gazoase inflamabile într-un bancomat, făcându-l să explodeze şi trafic de vehicule.
In urma investigaţiilor făcute, poliţştii judiciarişti suceveni au reuşit să-l localizeze şi să-l reţină pe acesta pe raza municipiului Rădăuţi, în apartamentul concubinei sale.
Bădeliţă este acuzat că a comis pe teritoriului statului italian, în zona Torino, în anul 2012, nu mai puţin de 15 infracţiuni, 13 furturi din bacomate şi două furturi de maşini, prejudiciul creat de acesta ridicându-se la suma de peste 300.000 de euro. Individul a fost dat în urmărire la nivel european încă din luna aprilie 2014.
Conform presei italiene, în data de 24 noiembrie 2012, poliţiştii din Italia au interceptat trei români care, cu câteva ore înainte au aruncat în aer un ATM aparţinând unei bănci din Caselette Torinesse. Cu ajutorul martorilor, cei trei au fost identificaţi de către carabinierii din Torino iar în maşina lor, în portbagaj, au găsit 39.000 de euro în numerar, dar şi documente. Carabinierii torinezi au stabilit că pentru a scoate banii din ATM-ul respectiv, cei trei rădăuţeni au folosit un amestec de oxigen cu acetilenă, căruia i-au dat foc, bancomatul fiind distrus în urma exploziei.
Unitatea Specială Militară de Investigaţie, în colaborare cu carabinierii din Torino au dispus arestarea în flagrant a lui Ionuţ Gheorghiţă Badeliţă, Costel Nistor şi Gheorghe Dănuţ Nistor, toţi trei rezidenţi în Torino. Cei trei rădăuţeni erau principalii suspecţi şi în comiterea unei alte acţiuni similare. Este vizat furtul comis în data de 8 mai 2012 când un bancomat a explodat, folosindu-se de asemenea un amestec de gaze compus din oxigen şi acetilenă care a fost apoi detonat. Este vorba despre un ATM aparţinând “Banca Di Alba”” – agenţia din Moncalieri de unde s-a furat suma de 24.300 de euro. De reţinut că explozia a provocat pagube mari şi clădirii băncii. In urma percheziţiilor făcute de poliţiştii italieni, în două garaje din Torino utilizate ca depozite de grupul criminal format din cei trei rădăuţeni, au fost despoperite automobilul Alfa Romeo 166 cu care circulau, suma de 24.000 de euro care a fost restituită băncii unde s-a produs furtul, butelii cu acetilenă, aprinzătoare electrice, ciocane, răngi şi alte materiale ce puteau fi folosite pentru acţiuni de acelaşi gen, în viitor. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …