Thursday , December 1 2022

20 de priorităţi de investiţii ale primarului Sucevei pentru 2018

Priorităţile au fost prezentate de primarul Ion Lungu în conferinţă de presă, edilul precizând că vor avea loc consultări cu privire la bugetul local până la şedinţa Consliului Local din data de 25 ianuarie, cele cu Opoziţia având loc deja pe data de 28 Decembrie. Ion Lungu a trecut la priorităţi un posibil transfer de pădure (Sipote şi Zamca) de la Romsilva la Primărie. Un alt aspect interesant menţionat de primarul Sucevei este acela că va încerca să depună în vederea obţinerii finanţării prin PNDL a proiectului privind noul pod peste râul Suceava

lungu 20 dec 2017

20 de priorităţi de investiţii pentru municipalitatea suceveană au fost prezentate, ieri, în conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu care a precizat că, în contextul modificărilor legislative de la nivel central, bugetul pe acest an va fi unul „destul de limitat”, iar accentul va cădea pe cheltuielile de funcţionare şi continuarea investiţiilor începute. „Lucrurile sunt clare, anul acesta vom avea un buget destul de limitat pentru că pierdem nişte bani din start la cotele de impozit pe venit şi trebuie să asigurăm funcţionarea şi să finalizăm investiţiile începute”, a spus Ion Lungu. Parte din investiţiile preconizate a se face în cursul anului 2018 sunt fie cu fonduri europene, fie cu fonduri din diverse surse guvernamentale, Ion Lungu menţionând în acest sens PNDL şi CNI.

De asemenea, primarul a precizat că va avea consultări pe proiectul de buget în cartiere şi, dorindu-şi ca primele consultări să le aibă, însă, cu Opoziţia, a avut déjà o primă discuţie cu consilierii locali PSD, pe data de 28 Decembrie.

Edilul speră că bugetul municipiului pentru acest an va fi aprobat în şedinţa Consiliului Local din 25 ianuarie iar în legătură cu priorităţile anului 2018 Ion Lungu a precizat că va avea în vederea depunerea şi începerea proiectelor cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (Axa 4, destinată exsclusiv municipiilor reşedinţă de judeţ), întrucât există aprobarea ministerului pentru a depune proiecte în acest sens.

Un alt aspect interesant menţionat de primarul Sucevei este acela că va încerca să depună, în vederea obţinerii finanţării prin PNDL, proiectul privind noul pod peste râul Suceava. Ion Lungu a menţionat că pentru a se putrea încadra în prevederile din Ghidul Solicitantului aferent PNDL, va fi operată o modificare la cea ce el a numit „mica rută ocolitoare” a Sucevei, în sensul că vor fi două proiecte distinct, cel pentru pod fiind eligibil prin PNDL.

În ceea ce priveşte Sala Polivalentă, primarul a precizat că sunt aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi o prioritate pentru el în acest an este realizarea proiectului tehnic pentru ca apoi, prin Compania Naţională de Investiţii, şi să fie găsită o oportunitate să se poată finanţa construcţia.

Celelalte proiecte de investiţii, prioritare pentru 2018, la care s-a referit primarul Ion Lungu sunt: modernizarea ştrandului Iţcani – actualmente în fază de proiectare; reabilitarea termică a sediului Primăriei Municipiului Suceava; depunerea proiectului de reabilitare a reţelelor termice prin Programul Operţional de Infrastructură Mare (POIM); finalizarea proiectelor cu finanţare elveţiană – aducerea maşinilor electrice, înlocuirea becurilor cu cele tip LED pentru iluminatul public, fiind déjà finalizată instalarea punctelor de încărcare; finalizarea lucrărilor din Cartierul Europa – amenajarea parcări şi străzilor, alimentare cu energie electric; finalizarea blocurilor ANL – Primăria va trebui să aducă utilităţile; reabilitarea de străzi precum Mihai Sadoveanu, Bogdan Vodă, Lev Tolstoi, Vasile Bumbac şi Traian ţăranu; realizarea până la Paşte a unui studiu de circulaţie şi fluidizare a traficului; începrea lucrărilor la aducţiunea de gaz metan în Burdujeni – sat unde a fost finalizat proiectul tehnic şi urmează licitaţia; finalizarea lucrărilor în pieţele centrală şi Burdujeni; finalizare şi aprobare Plan de Urbanism General; transfer 165 de hectare de pădure în zona şipote şi zona Zamca; desemnarea operatorului de salubritate menajeră în municipiu; reabilitarea statuii lui ştefan cel Mare şi realizarea Monumentului Unirii.

De asemenea, primarul a precizat că în cursul anului 2018 sunt preconizate a se derula mai multe acţiuni în cadrul proiectului Centenar 2018 care vor începe în februarie când se împlinesc 630 de ani de atestare documentară a Sucevei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bătrân de 77 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a traversat printr-un loc nepermis

Se pare că pietonul era în stare avansată de ebrietate și nu s-a asigurat când …