Monday , July 22 2024

20 de copii din sistemul de protecție socială Suceava au primit calculatoare prin parteneriatul Te Aud România cu Asociația Ateliere fără Frontiere

20 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din sistemul de protecție socială al județului Suceava, aflați în plasament la asistenți maternali sau în familia largită/persoane fără grad de rudenie, au fost echipati cu echipamente periferice IT. Totodată, aceștia au avut parte și de o serie de cursuri de dezvoltare a abilităților digitale. În implementarea proiectului, prioritate au avut copiii și tinerii cu performanță școlară slabă și medie, datorită necesității de intervenție educațională și promovării egalității de șanse.

Fundația Te Aud România și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au derulat proiectul educațional adresat copiilor cu vârste cuprinse între 14 si 18 ani, din sistemul de protectie socială, ”Educație Digitală pentru Viitor”. Proiectul face parte din programul ”Dăm Click pe România”, organizat de Asociația Ateliere Fără Frontiere și implementat cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom, în perioada martie – iunie 2024.

Pentru această ediție a proiectului, un număr de 20 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din sistemul de protecție socială al județului Suceava, aflați în plasament la asistenți maternali sau în familia largită/persoane fără grad de rudenie, au fost echipati cu echipamente periferice IT. Totodată, aceștia au avut parte și de o serie de cursuri de dezvoltare a abilităților digitale.

Selecția beneficiarilor s-a realizat în strânsă colaborare cu DGASPC Suceava și a avut în vedere situația școlară a beneficiarilor și informațiile managerului de caz din cadrul DGASPC Suceava. În implementarea proiectului, prioritate au avut copiii și tinerii cu performanță școlară slabă și medie, datorită necesității de intervenție educațională și promovării egalității de șanse. Informațiile furnizate de managerul de caz au asigurat că beneficiarii selectați sunt cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

”Suntem una dintre organizațiile care răspunde nevoilor actuale și punctuale ale copiilor și tinerilor aflați în sistemul de protecție socială al județului Suceava, folosind resurse ale rețelei de parteneri ce sprijină astfel de inițiative. Parteneriatul de lungă durată cu Asociația Ateliere fără Frontiere ne ajută să creăm un efect de domino în ceea ce privește grija pentru comunitățile vulnerabile și împreună să reducem pe cât posibil disparitățile cauzate de lipsa resurselor”, a explicat Oana Vasiliu, coordonatoarea de proiecte a Fundației Te Aud România.

În cadrul proiectului a fost pus accentul pe workshop-ul de Securitate Cibernetică, pentru a puncta importanța siguranței în mediul online. Atelierul a fost conceput pentru a le explica participanților, pe înțelesul lor, pericolele care se ascund în spatele activităților pe internet. Principalele teme abordate în cadrul activității au fost subiecte esențiale precum protecția datelor personale, identificarea și evitarea tentativelor de phishing, gestionarea setărilor de confidențialitate pe rețelele de socializare și recunoașterea comportamentelor online nesigure.

”Educația digitală reprezintă un pilon principal de dezvoltare în rândul copiilor și tinerilor în general, însă mai ales în randul celor pe care îi avem în grijă. Ca și instituție a statului, recunoaștem importanța colaborării și cooperării cu organizații nonguvernamentale pentru a putea să ne sprijinim copiii și tinerii în mod holistic; iar acest proiect contribuie la reducerea inegalităților sociale și a barierelor în accesul la educație de calitate”, a declarat Nadia Crețuleac, director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

Fundația Te Aud România și Asociația Ateliere fără Frontiere sunt în doilea an de colaborare, iar până în prezent 40 de copii și tineri din sistemul de protecție au fost echipați cu calculatoare. (O. N.)

 

Vezi si

LUME, LUME… HAI LA TÂRG! Peste 100 de meșteri populari vor fi prezenți în weekend la Muzeul Satului Bucovinean 

Muzeul Național al Bucovinei organizează și în acest an manifestarea de tradiție LUME, LUME… HAI …