20 de clase de liceu, salvate în urma reducerii efectivelor de elevi la clasa a IX-a

reportersite
25 ianuarie 2021, 7:00

Potrivit IŞJ Suceava, județul nostru este pe primul loc în țară după numărul de clase a IX-a pierdute din cauza scăderii dramatice a numărului de elevi înscriși în clasa pregătitoare în urmă cu opt ani n este vorba de circa 1.700 de elevi de clasa a VIII-a în minus, comparativ cu situația de anul trecut, fapt ce ar fi dus la dispariția a 60 de clase a IX-a, dacă efectivele maxime de elevi nu ar fi fost modificate. In urma reducerii numărului de elevi la clasa a IX-a, la nivelul județului Suceava au fost salvate 20 de clase, iar inspectorii școlari sunt optimiști în ceea ce privește rezolvarea restrângerilor de activitate a cadrelor didactice, ce vor rezulta în urma realizării noului plan de școlarizare pentru învățământul liceal  

Anul școlar următor se va înregistra o reducere considerabilă a numărului de clase a IX-a în toate județele țării, situația fiind o consecință a introducerii clasei pregătitoare în anul școlar 2012-2013. La acea vreme, foarte mulți părinți au refuzat să își înscrie copiii la școală la vârsta de 6 ani, astfel rezultând scăderea semnificativă a elevilor de clasa a VIII-a din acest an, ceea ce va duce la realizarea unui plan de școlarizare cu zeci de clase a IX-a mai puțin. La finalul săptămânii trecute a intrat în vigoare ordinul privind reducerea efectivelor maxime la clasele a IX-a, modificare solicitată cu scopul de a soluționa problemele cauzate de această scăderea dramatică a populației școlare de liceu. Conform Ordinului, numărul maxim de elevi pentru a forma o clasă de liceu este 26 de elevi la filiera teoretică, față de 28 cât era anterior modificării, iar pentru filiera tehnologică, școală profesională și liceele vocaționale va fi redus de la 28 la 24.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, județul nostru este pe primul loc în țară după numărul de clase a IX-a pierdute din cauza scăderii dramatice a numărului de elevi înscriși în clasa pregătitoare în urmă cu opt ani. Este vorba de circa 1.700 de elevi de clasa a VIII-a în minus, comparativ cu situația de anul trecut, fapt ce ar fi dus la dispariția a 60 de clase a IX-a, dacă efectivele maxime de elevi nu ar fi fost modificate. În urma reducerii numărului de elevi la clasa a IX-a, la nivelul județului Suceava au fost salvate 20 de clase, iar cele câteva zeci de restrângeri de activitate ce ar fi rezultat în urma acestei situații vor putea fi soluționate, în mare parte, în cadrul etapelor mișcării personalului didactic. ”Suntem bucuroși de modificarea efectivelor maxime de elevi la clasa a IX-a, pentru că astfel au fost salvate 20 de clase de liceu. În același timp, considerăm că vom reuși pe parcursul etapelor mișcării personalului didactic să rezolvăm aproape toate restrângerile de activitate ce vor apărea în urma reducerii numărului de clase a IX-a”, a explicat adjunctul IŞJ Suceava, inspectorul Ioan Puiu.

Modificarea efectivelor de elevi la clasa a IX-a a prelungit termenul până la care inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației proiectele planurilor de școlarizare, de la 22 ianuarie, până la 1 februarie.

Potrivit metodologiei în vigoare, Consiliul de administrație al IŞJ analizează pentru fiecare unitate de învățământ propunerile transmise, operează sau nu modificări și întocmește proiectul planului de școlarizare la nivel județean, pe care îl înaintează spre aprobare la Ministerul Educației și Cercetării. (Oana NUȚU)