20.000 de puieți, plantați sâmbătă la Dragoșa – OS Vama
Suprafața împădurită a fost de 4 hectare și au fost prezenți la acțiune 400 de voluntari . Aceștia au venit în primul rând de la școlile generale Vatra Moldoviței, Frumosu și Vama, elevi de la Colegiul Silvic Bucovina și de la Colegiul Național Militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, dar și de la unele structuri publice locale
Sâmbătă, 1 aprilie, Ocolul Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava a organizat o acțiune de împădurire în cadrul „Lunii plantării arborilor”. Potrivit organizatorilor, acțiunea a avut loc în U.P.III Dragoșa, u.a. 98 C, cu participarea a peste 400 de voluntari și a avut drept scop conștientizarea rolului și importanței pădurilor, a complexității lucrărilor de regenerare în rândul participanților. „Cu această ocazie s-au plantat aproximativ 20 mii puieți din speciile molid și brad pe o suprafață de aproximativ 4 hectare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, inginerul George Celsie. El a mai spus că au participat la acțiunea de plantare numeroși elevi de la școlile generale Vatra Moldoviței, Frumosu și Vama, elevi de la Colegiul Silvic Bucovina și de la Colegiul Național Militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
De asemenea, au participat la acțiune reprezentanți ai primăriilor din comunele Vatra Moldoviței, Frumosu și Vama, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Câmpulung Moldovenesc, membri din cadrul asociației „Hai în Bucovina”, precum și elevi din cadrul Asociației Grupurilor Locale de Tineret „Young Generation”, numeroși voluntari din orașul Suceava și din împrejurimi, reprezentanți ai unor societăți comerciale și mass-media.
In acest context s-a reamintit faptul că Directia Silvică Suceava va realiza în primăvara acestui an în contextul „Lunii Plantării Arborilor” activități de regenerare pe o suprafață totală de 2.290 de hectare, din care 820 hectare regenerări naturale și 1.470 hectare de împăduriri integrale.
În campania de împăduriri din primăvara acestui an, necesarul de puieți pentru Direcția Silvică Suceava este de 7,6 milioane bucăți, puieții fiind produși în cea mai mare parte în pepinierele proprii.
Lucrările de împăduriri au demarat în funcție de condițiile meteorologice, urmând a se desfășura gradual, începând cu zonele joase ale județului Suceava, apoi spre munte. Precum se vede, timpul a ținut anul acesta cu organizatorii „Lunii Plantării Arborilor” – Direcția Silvică Suceava și Romsilva -, astfel încât în mai multe zone ale județului Suceava, de la cele de șes până la podiș și chiar în unele zone de munte s-au putut desfășura operațiuni de plantare. Acțiunea este însă abia la început pentru că în multe păduri din zona de munte a județului încă nu s-a topit cu totul stratul de zăpadă. Dar și în aceste condiții, consideră organizatorii acțiunii de plantare de la Ocolul Silvic Vama, din perimetrul descris mai sus, acțiunea a fost un succes, dacă se ține cont măcar de numărul foarte mare de copii care au participat la operațiunea de plantare de arbori de la Dragoșa – Frumosu, Ocolul Silvic Vama.
Reamintim că Direcția Silvică Suceava pune la dispoziție contracost, în această primăvară, prin Pepiniera Silvică Salcea, un număr de 323 mii puieți din specii ornamentale. Din speciile de rășinoase se pot livra contracost puieți de tuia, ienupăr, molid argintiu, chiparos, etc., iar din cele de foioase puieți de spiraea, forsythia, iedera, magnolia, liliac, etc., din numeroase varietăți. Dintre arbuștii fructiferi se pot livra puieți de zmeur, mur, goji, etc., iar dintre plantele perene (flori) varietăți de crizantemă, garofiță, lavandă, bujor, etc.
Pentru persoanele fizice și juridice interesate în amenajarea unor spații verzi, Pepiniera Silvică Salcea pune la dispoziție și gazon la prețuri avantajoase. (N.R.)