Saturday , May 25 2024

20.000 de lei ajutor de la bugetul local al Sucevei pentru eleva olimpică diagnosticată cu leucemie

Consilierii locali suceveni au ocazia să facă o faptă bună, remarcabilă având în vedere încărcătura emoțională a cazului pentru care primarul Ion Lungu a inițiat un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării în ședința de joi, 25 aprilie a Consiliului Local. Este vorba despre intens mediatizatul caz al Izabelei Andreea Socoliuc, eleva olimpică de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută.

În 2023, reprezenta liceul la Olimpiada Națională de Limba Engleză și visa să ajungă profesoară. Dar tot toamna trecută răcise și nu reușea să își revină. Părinții erau îngrijorați. Au urmat analize de sânge iar rezultatele i-au tulburat viața.

Fata depinde de un transplant de celule stem, care poate fi realizat în Turcia, dar costurile sunt foarte ridicate: peste 80.000 de euro, o sumă care nu poate fi acoperită de părinții Izabelei. școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, elevi și foști elevi ai școlii, a organizat un eveniment caritabil pentru Izabela, în vârstă de 16 ani. De altfel, pentru această fostă elevă a școlii – aflată acum în clasa a X-a – se organizase și în perioada premergătoare Crăciunului un eveniment caritabil la Şcoala Gimnazială nr. 1. Se întâmpla nu la multă vreme după ce la Clinica Pediatrie II de la Cluj-Napoca a fost pus diagnosticul de „leucemie mieloblastica acută”. Şi cu toate că suma strânsă a fost remarcabilă, pe măsura mobilizării elevilor, părinților și cadrelor didactrice de la respectiva școală, tratamentul făcut cu citostatice nu a dat însă chiar rezultatele așteptate.

Costurile tratamentului identificat (transplant alogen de măduvă osoasă – conform celor precizate în raportul de specialitate atașat la proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu) ca fiind cu șanse de vindecare la centrul Medical Anadolu continuau să fie mari. Dar pentru fata care se luptă cu o boală grea și nemiloasă, a luptat în continuare mama sa, Alina – Elena Socoliuc. Ea a apelat și la bugetul local, motiv pentru care după parcurgerea formalităților. Iar acum, pe data de 25 aprilie, o parte din suma necesară ar urma să fie alocată de la bugetul local, noile prevederi legale impunând ca ajutoare financiare mai mari să fie supuse aprobării prealabile Consiliului Local, nemaifiind doar la dispoziția primarului. (D.P.)

Vezi si

Gheorghe Șoldan: Suceava are nevoie de un primar precum Vasile Rîmbu

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, și Vasile Rîmbu, candidatul social-democraților …