Wednesday , November 30 2022

2.500 de bărbaţi din Bucovina au primit sau urmează să primească ordin de încorporare pentru războiul din Ucraina

protest cernauti2 [800x600]

Ministrul de Externe român i-a transmis ambasadorului ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, aşteptarea părţii române ca “aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”. Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare decurge “dificil” în Bucovina din Ucraina. Doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi. In raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială

La 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicaţia Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regională, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare.
Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare decurge “dificil” în Bucovina.
“Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.
Din 20 ianuarie în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială.
Potrivit tocpress.info, care citează portalul de ştiri Cerniveţki Promin, protestatarii nu au de gând să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis aşteptarea Bucureştiului ca mobilizarea parţială din Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se evite abordări discriminatorii inclusiv pe considerente de ordin etnic.
Întrevederea a avut loc la iniţiativa părţii române.
Potrivit unui comunicat MAE remis Mediafax, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE.
Bogdan Aurescu a condamnat intensificarea violenţelor din sud-estul Ucrainei şi atacurile asupra populaţiei civile. De asemenea, el a evocat “cu regret” lipsa unor rezultate pozitive ale reuniunii Grupului Trilateral de Contact care a avut loc la Minsk, la 31 ianuarie.
În ceea ce priveşte cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parţială, şeful diplomaţiei a evidenţiat faptul că România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces şi este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odesa, şi Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.
Ministrul de Externe a transmis aşteptarea părţii române ca “aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discri-minatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”, mai precizează sursa citată.
Ambasadorul Teofil Bauer a dar asigurări că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale în privinţa mobilizării parţiale “cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic”, informează MAE.
Conform Mediafax, diplomatul a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării.

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …

3 comments

 1. INACEPTABIL !!!
  TREBUIE SA LUPTAM IMPOTRIVA UCRAINEI!!!
  UCRAINA=RUSIA
  nu este diferenta!!!
  ROMANIA MARE !!!
  SA TRAIASCA
  – VRR – VIRTUS ROMANA REDIVIVA

 2. Romanii din Nordul Bucovinei vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa fie batjocoriti pentru ca isi vorbesc in limba romana Nu vor sa moara pe paminturi straine. Nu vor sa moara, iar in casele si pe paminturile lor, sa se aseze rusii si ucrainienii. Vor sa aiba scolile lor si nu vor sa le vina mereu vecini noi, rusi si ucrainieni, care sa le ia serviciul! În centrul raional din regiunea Cernăuţi a fost închisă şcoala în care majoritatea materiilor erau predate în lim-ba română. În pofida protestelor populaţiei locale, ea a fost transformată într-o şcoală ucraineană. Lipsa limbii române în calitate de limbă oficială în regiunile dens populate de românii etnici este o manifestare a prigoririi lor. Iar în cadrul statului ucrainean actual aceste probleme sunt imposibil de rezolvat din cauza ultranationalismului ucrinian de la nivel central.
  Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”
  M-a impresionat. Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
  Durere….cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut romani
  Cine se incumeta sa-i apere?….

 3. Dragi tovarăşi din Diaspora, V-aţi luat ţara înapoi, dar Dl. Joianis nu a aflat că românii din Bucovina ocupată trebuia să se bucure de aceleşi drepturi ca şi ucrainenii din România! Acum nu ieşiţi în stradă ? Acum când românii sunt ucişi pentru o cauză străină, nu ştiţi să protestaţi ? Sau nu vă mai plăteşte nimeni! Hai, Bucovina este românească!