Thursday , April 25 2024

2.354 de contestaţii au fost depuse după afişarea rezultatelor iniţiale la Bacalaureat

Cele mai multe s-au înregistrat la Limba română, 1.020 u evaluarea lucrărilor contestate se va realiza în alt judeţ, conform repartizării Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice. ISJ nu va lua nicio măsură împotriva unităţilor de învăţământ care au înregistrat o promovabilitate scăzută la Bacalaureat, ci le va oferi sprijin pentru a remedia situaţia

 rezultate bac [800x600]


După afişarea rezultatelor iniţiale ale examenului de Bacalaureat, 2.354 de absolvenţi de liceu s-au declarat nemulţumiţi de notele primite, făcând contestaţii. Cele mai multe dintre contestaţii s-au înregistrat la limba şi literatura română, unde 1.020 de candidaţi la BAC şi-au contestat notele. Pe locul al doilea în topul contestaţiilor se clasează matematica, unde 385 de absolvenţi au depus contestaţii. Locul al treilea este ocupat de istorie, unde 253 de elevi au depus contestaţii, urmând ca la celelalte discipline, numărul contestaţiilor depuse să fie: 187 la Anatomia şi fiziologia omunlui şi genetica umană, 132 la biologie vegetală şi animală, 181 la geografie, 117 la disciplinele socio-umane, 41 la informatică, 22 la fizică şi 16 la chimie.
Potrivit Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, evaluarea lucrărilor contestate se va realiza în alt judeţ, conform repartizării Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice.
Precizăm că la examenul de Bacalaureat au fost prezenţi 6.055 de candidaţi. Din totalul de absolvenţi înscrişi, 290 fiind absenţi, iar doi eliminaţi, unul din cauză că a fost prins copiind, iar unul din cauză că i-a sunat telefonul în timpul examenului.
Deşi procentul de promovabilitate de anul acesta a fost 68,63%, cu aproape trei procente mai mare decât cel de anul trecut, când au promovat 65,73%, anumite licee din judeţ au avut promovabilitate foarte scăzută sau chiar zero. In lista liceelor cu promovabilitate sub 50% se numără următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, cu o promovabilitate de 46,92%, Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi cu o promovabilitate de 43,14%, Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” Solca cu o promovabilitate de 41,53%, Liceul Tehnologic “Nicolai Nanu” Broşteni, cu o promovabilitate de 40.00%, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, cu o promovabilitate de 39,39%, Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni cu o promovabilitate de 38,46%, Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” Moldoviţa cu o promovabilitate de 38,09%, Liceul Tehnologic “Nicanor Moroşan” Pîrteştii de Jos cu o promovabilitate de 36,66%, Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava cu o promovabilitate de 36,36%, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava cu o promovabilitate de 34,96%, Liceul Tehnologic Cajvana cu o promovabilitate de 33,33%, Liceul Tehnologic Iacobeni cu o promovabilitate de 28,57%, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor cu o promovabilitate de26,82%, Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc cu o promovabilitate de 20,96%, Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” Marginea cu o promovabilitate de 20.00%, Liceul Tehnologic “Moldova” Suceava cu o promovabilitate de 8.00%, Liceul Tehnologic “Vasile Deac” Vatra Dornei cu o promovabilitate de 6,66%. Pe lângă aceste unităţi de învăţământ mai sunt două care, la sesiunea de Bacalaureat din acest an au înregistrat o promovabilitate de 0,00%. Acestea sunt: Liceul Tehnologic “}ara de Sus” Vatra Dornei şi Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu” Suceava.
Cu privire la aceste rezultate, Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava nu va lua nicio măsură pentru a sancţiona în vreun fel conducerea acestor unităţi de învăţământ, ci, vor lua măsuri pentru remedierea acestor catastrofe ale educaţiei sucevene. “Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava nu va lua măsuri coercitive, ci de sprijin pentru unităţile de învăţământ cu promovabilitate scăzută. Aceste măsuri vor fi stabilite în urma unei analize la nivel de unitae de învăţământ”, a declarat Mariana Drumea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava.
Reprezentanţii ISJ susţin că şi sistemul este de vină pentru aceste rezultate, pentru că în anul 2011, când absolvenţii de liceu s-au înscris pentru a urma cursurile liceale, nu erau înfiinţate şcolile profesionale, iar cei în cauză s-au înscris la liceu, chiar şi cu medii de admitere foarte mici. “Din anul 2009 şcolile de arte şi meserii nu au mai funcţionat, toţi absolvenţii claselor a VIII-a înscriindu-se la liceu. Situaţia se va schimba deoarece, din anul 2014, s-a reintrodus această formă de învăţământ, doar că sub denumirea de şcoală profesională, la care se pot înscrie absolvenţii claselor a VIII-a care nu doresc să urmeze cursuri liceale”, a explicat Mariana Drumea. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. Contestație ar trebui să facă cei de la liceele industriale , care în clasa XII a li s-a impus să nu se prezinte la Bacalaureat.Procentul în Suceava ar fi fost mult mai mic dacă s-ar fi prezentat toți absolvenții de anul acesta și cei de anul trecut care au picat.O situație dezastruoasă ,dar care se ascunde sub preș.Bani cheltuiți pe învățământ și rezultate ZERO.!!