Friday , December 8 2023

18 școli sucevene, eligibile pentru finanțare de până la 300.000 de euro, prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

Au fost declarate eligibile proiectele de reducere a abandonului școlar depuse de Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala Gimnazială Preutești, Școala Gimnazială ”Cristofor Simionescu” Plopeni, Școala Gimnazială Pârteștii de Sus, Școala Gimnazială nr. 3 Vicovu de Sus, Școala Gimnazială Neagra Șarului, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilișești, Școala Gimnazială Satu Mare, Școala Gimnazială Stroiești, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Bălăceana, Școala Gimnazială ”Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi, Liceul Tehnologic ”Nicolai Nanu” Broșteni, Școala Gimnazială ”George Tofan” Bilca, Școala Gimnazială Moara Nică și Școala Gimnazială Stulpicani.

Ministerul Educației a publicat lista finală a cererilor de finanțare declarate eligibile sau neeligibile, după soluționarea contestațiilor în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității solicitanților și a cererilor de finanțare aferente Schemei de Granturi PNRAS Runda II.

Din județul Suceava, 22 de unități școlare au aplicat, însă patru proiecte au fost declarate neeligibile, pentru că nu s-au încadrat în indicatorii ceruți.

Vor primi finanțare pentru a implementa programe de sprijin pentru elevi cu scopul de a reduce absenteismul și de a îmbunătăți situația școlară a acestora 18 unități școlare din județul nostru. Suma maximă pe care o poate primi o școală este de 300.000 de euro. Astfel, au fost declarate eligibile proiectele de reducere a abandonului școlar depuse de Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala Gimnazială Preutești, Școala Gimnazială ”Cristofor Simionescu” Plopeni, Școala Gimnazială Pârteștii de Sus, Școala Gimnazială nr. 3 Vicovu de Sus, Școala Gimnazială Neagra Șarului, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilișești, Școala Gimnazială Satu Mare, Școala Gimnazială Stroiești, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Bălăceana, Școala Gimnazială ”Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi, Liceul Tehnologic ”Nicolai Nanu” Broșteni, Școala Gimnazială ”George Tofan” Bilca, Școala Gimnazială Moara Nică și Școala Gimnazială Stulpicani.

Elevii acestor unități de învățământ vor beneficia de programe de tip școală după școală, ore remediale, planuri individuale de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, programe ”A 2-a Șansă”, activități outdoor, terapie prin artă, Banii pot fi folosiți pentru acțiuni de combatere a violenței în școli, acțiuni anti-bullying, excursii, tabere, festivaluri, evenimente educaționale, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive etc.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a redeschis, vineri, 29 septembrie, apelul de proiecte Schema de granturi PNRAS runda a II-a, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație. Alocarea financiară a acestui apel de proiecte este de 150 de milioane de euro și se adresează unităților de învățământ preuniversitar de stat cu o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial.

Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot obține granturi pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar la nivel gimnazial, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi la evaluarea națională de clasa a VIII-a, precum și pentru îmbunătățirea tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior.

PNRAS vizează sprijinirea elevilor, în vederea reducerii absenteismului, îmbunătățirii rezultatelor la evaluări, obținerii unei rate mai mari de participare la examenele naționale și a unui procent mai mare de elevi care finalizează învățământul obligatoriu, după cum a informat Ministerul Educației. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

Scintigraf modern, în valoare de 450.000 de euro, la Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava

Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU) a fost dotat cu …