Tuesday , December 6 2022

175.000 de euro pentru reabilitarea statuii lui Stefan cel Mare

Primarul Sucevei, Ion Lungu, propune ca în bugetul pe anul viitor al  municipiului reşedinţă de judeţ să se acorde fonduri pentru restaurarea statuii lui Stefan cel Mare de pe platoul Cetăţii de Scaun. Pentru aceasta, va fi reactualizat un studiu de fezabilitate realizat în anul 2009, care nu a mai fost pus în practică din cauza crizei economice 

statuia lui stefan_tn

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că în proiectul de buget pentru anul viitor are în vedere alocarea de fonduri pentru restaurarea statuii voievodului “Stefan cel Mare”, vorbind despre investiţiile pe care vrea să le realizeze municipalitatea suceveană începând cu anul viitor. Printre acestea se numără şi  reabilitarea statuii  voievodului “Stefan cel Mare” din zona Cetăţii de Scaun, aceasta intrând din nou în atenţia Primăriei, după câţiva ani în care acest subiect nu a mai fost discutat.
“In 2009, Consiliul Local a realizat  un studiu de fezabilitate privind monumentul ”Stefan cel Mare”, valoarea proiectului  ridicându-se la suma de 175.000 de euro. Am depus proiectul la Ministerul Culturii, dacă nu venea criza îl puteam finanţa prin acesta, dar a venit criza economică, iar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ca atare, vom actualiza acest studiu şi vrem să-l prindem pe fondurile Primăriei anul viitor, să reabilităm statuia lui “Stefan cel Mare”, partea de soclu, şi tot ce mai este împrejur, alei, bănci etc.”, a spus primarul Ion Lungu. De asemenea, el a declarat că îşi doreşte în continuare să se dea pieţei modernizate din centrul oraşului denumirea de Piaţa “Stefan cel Mare”. “Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat dar eu sper ca în primăvara anului viitor să se întâmple, să putem moderniza şi statuia în aşa fel încât, împreună cu proiectul “Curtea Domnească”, să avem o zonă modernizată, zonă care reprezentând istoria oraşului, să fie foarte bine pusă în valoare”, a mai spus primarul Ion Lungu.
Statuia “Stefan cel Mare”, lăsată în paragină din anul 2000
Statuia ecvestră a lui Stefan cel Mare din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului moldovean Stefan cel Mare (1457-1504), care a fost realizat de către sculptorul Iftimie Bârleanu şi dezvelit în anul 1977 în municipiul Suceava, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, care era în vizită la Suceava. Statuia este amplasată în Parcul Sipote-Cetate, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, în partea de sud-est a oraşului. Ea constituie cea mai mare lucrare de acest gen din ţară, având o înălţime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) şi putând fi văzută din orice punct central al oraşului. Monumentul lui Stefan cel Mare din Suceava a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004. Cu toate acestea, după anul 2000, lipsa de interes faţă de aceasta a dus la degradarea ei. Sub coada lui Voitiş (armăsarul voievodului) a crescut un puiet de mesteacăn, care şi-a întins rădăcinile pe sub plăcile de travertin. În august 2008, când oraşul Suceava aniversa 620 de ani de la atestarea documentară a urbei, iar Festivalul de Artă Medievală „Stefan cel Mare” se desfăşura în incinta Cetăţii de Scaun, s-a desprins unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii ecvestre a voievodului, căzând pe pavimentul de travertin. (Alexandra NEGRU)

Vezi si

Tânăr de 20 de ani, prins drogat la volan în Rădăuți

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie 2022, polițiștii suceveni au acționat zilnic pe drumurile …

One comment

  1. Un lucru absolut necesar si mult intarziat . Doar ca suma este cam mare . Nu cred sa coste mai mult de 80-90 de mii de euro si as fi curios daca primarul are curajul sa puna pe net devizul estimat .