Thursday , April 25 2024

 17 sucevence au murit de la începutul anului de cancer de col uterin

Dacă anul trecut, până în august fuseseră testate peste 2.000 de femei, anul acesta numărul sucevencelor care au făcut testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin nu depășește 100. DSP a sistat campania de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin încă din luna martie. Sucevencele se pot acum testa în Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean, pe bază de programare și trimitere de la medicul de familie 

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul anului, 17 sucevence au murit după ce au pierdut lupta cu cancerul de col uterin. Aceste femei se aflau pe lista celor 923 de paciente diagnosticate la finele anului trecut cu această maladie. Numărul cazurilor active nu a crescut foarte mult de atunci, pentru că s-au oprit practic testările. Dacă anul trecut pe vremea asta, erau deja testate peste 2.000 de femei, anul acesta numărul sucevencelor care au făcut testul Babeș Papanicolau, nu depășește 100 de cazuri. În 2019, în județul Suceava s-au înregistrat 77 de cazuri noi de cancer de col uterin, dintre care 24 în mediul urban și 53 în mediul rural. Tot în cursul anului s-au înregistrat 38 de decese, iar la sfârșitul lunii decembrie, au rămas în evidențele oncologice 923 de femei cu acest diagnostic. În județ funcționau două rețele de screening, la Spitalul Județean Suceava și la Spitalul Fălticeni, din care fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, rețele care anul acesta au funcționat doar parțial.

Direcția de Sănătate Publică Suceava în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean Suceava, a desfășurat anul trecut o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă. Au participat la screening 2.764 femei, dintre care la 532 testate, rezultatele au fost pozitive, iar prin rețelele de screening județene au fost testate 2.691 femei eligibile, cu 196 rezultate pozitive. La sfârșitul lunii iulie, prin campaniile organizate de DSP și prin rețelele județene de screening, erau testate 2.631 de femei iar acum, datele statistice arată că numărul sucevencelor care au făcut testul Babeș Papanicolau, este puțin peste 100 de cazuri, în condițiile în care Direcția de Sănătate Publică a sistat campaniile din mediul rural, încă din luna martie, iar Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean a fost închis pentru o perioadă de aproape patru luni. De la începutul lunii iulie, sucevencele pot fae acest test, în cadrul Ambulatoriului, pe bază de programare și cu trimitere de la medicul de familie.

Cancerul de col uterin reprezintă 9% din totalul cancerelor la femei la nivel mondial, a patra cauză de cancer la femei și principala cauză de morta­litate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin, 3.300 de cazuri noi și 1.700 de decese.

Reprezentanții DSP încurajează părinții să-și vaccineze fiicele, anti HPV. Imunizarea este inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc. Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-14 ani. Părinții vor decide individual cînd anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …