Friday , March 29 2024

16 poliţişti suceveni au ajuns la munca de jos după ce au comis fărădelegi

Opt ofiţeri şi opt agenţi de poliţie au ajuns la sortat dosare după ce împotriva lor a fost începută urmărirea penală sau au fost trimişi în judecată. Aceştia pe lângă faptul că şi-au pierdut posturile, au pierdut şi bani din salariu între 200 şi chiar 2.000 de lei. Cei mai cunoscuţi poliţişti suceveni care au fost puşi la dispoziţie sunt comisarii şefi Ioan Nicuşor Todiruţ, Ioan Crap sau Ioan Nichitoi, primii doi foşti şefi ai IPJ Suceava, iar cel din urmă ocupând până nu de mult funcţia de şef al Poliţiei municipiului Fălticeni

 IPJ Suceava (Copy)


In ultima perioadă mai mulţi poliţişti suceveni, de la simpli agenţi până la şefi de instituţie, au avut probleme cu legea, aceştia fiind puşi la dispoziţie, ajungând să sorteze dosare şi făcând muncă de secretariat. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul de poliţie Ionuţ Epureanu, a declarat că „la această dată, la nivelul IPJ Suceava, 16 ofiţeri şi agenţi de poliţie sunt puşi de dispoziţie conform procedurilor incidente, urmare a acţiunii penale sau trimiterii în judecată în cadrul unor lucrări penale. Din cei 16 poliţişti, opt sunt agenţi de poliţie, iar opt sunt ofiţeri de poliţie”.
Dintre aceştia cei mai cunoscuţi sunt foştii şefi ai IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ şi comisarul şef Ioan Crap sau fostul şef al Poliţiei municipiului Fălticeni, comisarul şef de poliţie Ioan Nichitoi, lista ofiţerilor de poliţie puşi la dispoziţie fiind completată de comisarii Răzvan Andreica, Liviu Sfichi, Florin Irimia, Mugurel Cezar Maftei şi George Focşineanu.
Lista agenţilor de poliţie puşi la dispoziţia IPJ Suceava nu este una cu VIP-uri, ea conţinându-i pe cei patru poliţişti de la Secţia de Poliţie Moara acuzaţi că primeau mită de la şoferi, respectiv Romică Albu care în prezent îşi desfăşoară activitatea la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, Gheorghe Stefanovici, Vlad Năstăsie şi Gabrien Marţincu, toţi trei presează servicii de secretariat la Poliţia Judeţeană la Serviciul Cazier. Lista este completată de poliţistul şpăgar Dumitru Jitaru de la Compartimentul Rutier al Poliţiei Rădăuţi care a fost ascuns după birourile de la Poliţia municipiului Rădăuţi, la Serviciul de Ordine Publică, de poliţistul Florin Tabarcea de la Postul de poliţie Dumbrăveni, care de beat ce era a ajuns cu maşina în şanţ, rănind două tinere, acesta în prezent fiind pus la dispoziţia Biroului de Ordine Publică de la Poliţia municipiului Suceava. Pe lista agenţilor de poliţie puşi la dispoziţie se mai află agentul Grădinaru de la Poliţia Salcea şi agentul de poliţie Vasile Popovici.
Cei 16 poliţişti suceveni puşi la dispoziţie nu au acces cu publicul, nu desfăşoară acte de cercetare penală, ei doar execută dispoziţiile date de superiori. Pe lângă acestea, ofiţerii şi agenţii de poliţie certaţi cu legea nu mai beneficiază de sporurile pe care le primeau înainte de a fi cercetaţi penal astfel că salariile lor au scăzut de la 200 până la 400 de lei în cazul agenţilor de poliţie, respectiv de la 500 până la aproape 2.000 de lei în cazul ofiţerilor cu funcţii de conducere în poliţie.
 
N Todiruţ de la şef de inspectorat la „îngrijitor de arme şi muniţii”
 
Fostul şef al IPJ Suceava, comisarul Ioan Nicuşor Todiruţ a fost pus la dispoziţie în data de 13 august 2013, dată la care a fost trimis în judecată de DNA Suceava, în prezent desfăşurându-şi activitatea în cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul inspectoratului pe care îl conducea odinioară. In urmă cu aproximativ un an, Serviciul Teritorial Suceava a DNA l-a trimis în judecată pe Todiruţ pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”. In sarcina sa s-a reţinut faptul că în calitate de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi ordonator terţiar de credite, în perioada iulie – octombrie 2006, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în derularea procedurii de achiziţie a imobilului de pe strada Universităţii din municipiul Suceava, fost sediu administrativ al defunctei SC Zimbru SA, o fabrică de tricotaje care acum nu mai există, nerespectând nici pricipiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, încălcări care au avut ca rezultat stabilirea unui preţ de achiziţie mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului cu 5.865.152 de lei, sumă ce a fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia, reprezentând în acelaşi timp un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL, reprezentată de Constantin Bujorean. Mâna dreaptă a lui Todiruţ, comisarul şef Alexa Teodorovici, fostul şeful al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, care a fost şi el trimis în judecată în acelaşi dosar instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Suceava şi-a încetat raporturile de muncă cu MAI, pensionându-se în luna septembrie a anului 2013.
Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a mai fost trimis în judecată şi în cazul “sediului – ruină din Câmpulung”. Conform rechizitoriului, prejudiciul adus bugetului de stat în această afacere este de aproximativ 2,4 milioane de lei, rezultat din contractul de vânzare – cumpărare semnat în anul 2006 între IPJ Suceava şi Geomold SA, în defavoarea statului român.
 
N comisarul şef Ioan Crap a pierdut şefia IPJ Suceava după ce a încercat să pună o vorbă bună
 
Comisarul şef Ioan Crap, fostul şef al IPJ Suceava, în acest moment, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, după ce la începutul lunii iunie 2014 a fost pus la dispoziţie de IGPR. Serviciul Teritorial al DNA Suceava a început urmărirea penală împotriva fostului şef al IPJ Suceava acuzându-l de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”.
Anchetatorii au stabilit că „în 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcţie de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA Suceava) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”.
 
N Ioan Nichitoi, şeful Poliţiei municipiului Fălticeni, şi-a pierdut funcţia după ce a vrut să-şi ajute un amic
 
Comisarul şef Ioan Nichitoi, fostul şef al Poliţiei municipiului Fălticeni, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava la Biroul de Ordine Publică. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus la începutul acestei luni trimiterea în judecată a fostului şef al Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Ioan Nichitoi, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că în perioada 14.10.2013 – 16.10.2013, în calitate de şef al Poliţiei municipiului Fălticeni, inculpatul Ioan Nichitoi s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat – agentul principal Liuţă astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar penale faţă de patronul Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys, om de afaceri local, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Potrivit DNA, în mod concret, omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulaţie pe raza localităţii Fălticeni, iar lucrătorul de poliţie din subordinea lui Ioan Nichitoi a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliţie Liuţă a prezentat actele întocmite comandantului unităţii Nichitoi Ioan în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului. Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri Vasile Savu ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Mai mult, Ioan Nichitoi  ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele necesare lui Savu pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare. (Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

One comment

  1. Pentru cei certaţi cu legea acum e paradisul.Satul fără căini e liber la infracţiuni.