Friday , March 29 2024

Numărul minorelor însărcinate creşte îngrijorător

eleve insarcinate [800x600]

De la începutul anului şi până acum 15 copile au rămas însărcinate, fete care încă nu au împlinit vârsta de 15 ani, la care se mai adaugă aproximativ 200 de cazuri de adolescente însărcinate care nu au depăşit vârsta de 19 ani
Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin în general din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural. Dacă până acum aceste cazuri de “copii cu copii” se înregistrau accidental, acum ele constituie un fenomen, principalele cauze fiind lipsa de educaţie şi indiferenţa părinţilor şi a societăţii, susţin oficialii spitalului judeţean.
Un caz de menţionat ar fi acela al unei fetiţe din Voitinel care la doar 14 anişori a rămas însărcinată şi a ajuns la soroc. In prezent, tânăra mămică locuieşte cu părinţii ei şi cu tatăl copilului, cu care nu este căsătorită. “Fetiţa are parte de consiliere psihologică, este ajutată de părinţi şi de tatăl copilului. Din păcate nu şi-a mai continuat studiile, rămânând la stadiul de 8 clase. Protecţia Copilului este la curent cu ceea ce se întâmplă şi a decis că, în condiţiile date, nu este nicio problemă”, a declarat Maria Pleşca, primarul comunei Voitinel.
Din păcate, în România, Educaţia Sexuală în şcoli nu constituie o obligativitate impusă prin lege. Cei mai mulţi tineri nu au noţiuni minime de educaţie sexuală, despre contracepţie şi riscurile la îmbolnăviri la care se supun. Centrul Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie ce îşi are sediul la Policlinica Suceava, pune la dispoziţia tinerilor în mod gratuit, atât prezervative cât şi pilule contraceptive dar şi consiliere pre şi post avort.
“Din păcate, în judeţul Suceava există un număr limitat de consilieri şcolari şi anume 53 care nu au posibilitatea să acopere nevoile fiecărei şcoli. In unităţile şcolare în care există consilier, elevele care rămân însărcinate au parte de consiliere, confidenţialitate şi sprijin. Cel mai important lucru ar fi ca elevele care intră în asemenea probleme să apeleze la ajutor psihologic pentru a nu se ajunge în situaţii de suicid”, a declarat Florin Bagiu, director al Centrului Judeţean pentru Resurse Educaţionale Suceava.
“Scoala nu încurajează rata natalităţii la vârste fragede, însă în situaţia în care o elevă, minoră sau nu, rămâne însărcinată, unitatea şcolară are obligaţia morală de a o susţine pe aceasta şi de a o integra sau reintegra în colectivul clasei”, a declarat Mariana Drumea, purtător de cuvânt din cadrul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava.
Aceste cazuri cresc în fiecare lună, în condiţiile în care ar trebui să scadă datorită secolului în care traim şi accesului la informaţii. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …