Thursday , April 25 2024

15 lebede și o rață sălbatică de pe un iaz din Fălticeni, ucise de gripa aviară. Restricții dispuse de Direcția Sanitar Veterinară

În data de 3 ianuarie 2023, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor  Suceava a identificat genomul virusului influenza (gripei) aviare  la 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatica, în Fondul de Vânătoare 63, zona infectată (zona iazului Acumularea Fălticeni 2  – la insulă).

În urma descoperirii acestor cazuri, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a dispus și pus în aplicare  planul de măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă H5N1. S-a instituit zona de restricție sanitară veterinară/zona infectată, cu o rază minimă de 10 km. care cuprinde  si celelalte iazuri/acumulari de apă din zona municipiului Fălticeni.

Măsuri aplicate:

  • Circulația păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploatațiile nonprofesionale în care sunt ținute este interzisă;
  • Se interzice organizarea de târguri, piețe, expoziții și orice activități de colectare și dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive;
  • Este interzisă vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, doar dacă nu a fost autorizată de autoritatea veterinară pentru scopuri specifice;
  • Hrănirea păsărilor sălbatice este restricționată, această activitate intrând în sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectată, respectiv a reprezentanților Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Suceava, cu respectarea strictă a condițiilor de biosecuritate.

Reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale din zona de restricție sanitară veterinară, zona infectată, vor desfășura campanii de informare a locuitorilor/proprietarilor de păsări din localitățile înscrise în zona infectată asupra cazurilor de boală.

De asemenea, vor  desfășura activități de monitorizare și sesizare către Poliția Locală, IPJ Suceava și Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a situațiilor în care se constată nerespectarea măsurilor dispuse și vor efectua activități de patrulare în zona infectată, în zona iazului Acumularea Fălticeni 2 și celelalte iazuri de pe râul Șomuz aflate în zona de restricție de 10 km.

Gestionarii fondurilor cinegetice din zona infectată – FV 63 Fălticeni și FV 62 Rotopănești – gestionar AJVPS Suceava și reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate –  serviciul teritorial Suceava vor desfășura activități de monitorizare și patrulare în zona infectată, de informare și instruire a vânătorilor și personalului propriu, prin dispunere de măsuri organizatorice și dotarea personalului cu echipament de protecție.

Populația județului Suceava va fi informată privind obligativitatea de a nu avea contact cu păsările sălbatice, cu cadavrele de păsări sălbatice și cu păsările ce prezintă semne de boală, de a nu introduce în exploatații/proprietăți păsări sălbatice cu semne de boală, epuizate, accidentate, se mai arată într-un comunicat transmis de DSVSA Suceava.

Gripa aviară sau pesta aviară este o boala virală contagioasă pentru păsările domestice şi sălbatice.

Virusurile gripei aviare înalt patogene (HPAI) provoacă o boală extrem de gravă caracterizată printr-o infecţie generalizată a păsărilor de curte si sălbatice contaminate şi o mortalitate foarte ridicată (putând merge până la 100%) în cadrul efectivului.

Perioada de incubaţie variază în funcţie de tulpina virusului şi de gazdă.

În general, se citează o perioada de incubație de cinci – şase zile; cu toate acestea, limita pentru păsări variază de la câteva ore până la aproximativ şapte zile.

La lebede semnele clinice sunt reprezentate de congestia mucoasei oculare si jetaj seros (secreții seroase la nivelul orificiilor nazale). În cazurile cu evoluţie mai îndelungată poate apărea o descuamare a tegumentului ciocului. Atât la lebede, cât și la gâște sunt evidente abaterea, semnele nervoase, respectiv torticollis (răsucirea gâtului), tremurături ale capului și gâtului, abatere, horiplumație (pene zburlite), a explicat directorul executiv adjunct al SVSA Suceava, dr. Dănuț Corneanu. (O.S.)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …