Thursday , April 25 2024

UPDATE: 25 din 39 de cazuri de coronavirus din Ucraina sunt în regiunea Cernăuți. Un sat românesc este blocat după ce 11 cazuri au fost depistate

UPDATE, 23.30: Conform BucPress.eu, vineri seara, in regiunea Cernauti se inregistrau 25 de cazuri de infectare cu coronavirus, in timp ce la nivelul intregii Ucraine numarul bolnavilor se ridica la 39. Trebuie spus faptul ca vineri in regiunea Cernauti au fost confirmate zece cazuri noir. De asemenea, in satul romanesc  Colincăuți numarul bolnavilor confirmati a crescut de la sase la 11.

 

Filtre de Poliție și medici care măsoară temperatura corpului sunt la intrările în orașul Cernăuți, unde nici transportul public nu mai funcționează. „În Cernăuţi o mulţime de tineri şi bătrâni bat străzile, scuipă şi fumează, nepăsători de ce-i aşteaptă. În unele farmacii farmacistele îţi tuşesc în faţă. Cu o asemenea cultură, mâine ne putem trezi că-i luăm locul Italiei. Dar să nu uităm că dacă de italieni se îngrijeşte statul, de noi n-are cine”, este tabloul sumbru prezentat în „Zorile Bucovinei”, oarecum contrastant cu ceea ce apare în alte fotoreportaje care prezintă – cel puțin zona centrală a Cernăuților – ca fiind destul de lipsită de vivacitate și energie în ultimele zile

Cernăuțiul continuă să fie în topul regiunilor din Ucraina în privința bolnavilor de coronavirus și, mai mult de atât, continuă să aibă mai mulți bolnavi de coronavirus decât în toate celelalte regiuni ale țării vecine. Potrivit mai multor publicații cernăuțene, inclusiv cea de expresie românească „Libertatea cuvântului”, 5 noi cazuri de coronavirus COVID-19 au fost înregistrate la Cernăuți. Situația a fost confirmată în seara zilei de 19 martie, au fost confirmate alte  5 cazuri noi de infecție cu coronavirus, potrivit Centrului de Sănătate Publică din Ucraina. Lor li se mai adaugă celelalte zece cazuri înregistrate zilele trecute la Cernăuți, când în toată Ucraina erau 14 – două fiind fatale. Pacienții de la Cernăuți se află în izolare, iar starea lor este stabilă. În prezent, în Ucraina sunt înregistrate oficial 26 de cazuri COVID-19, dintre care 15 sunt la Cernăuți.

Potrivit unei situații făcute de publicația românească din Cernăuți „Zorile Bucovinei”, pe lângă cele 15 cazuri din Cernăuți, mai este un caz în regiunea Jitomir,  2 în regiunea  Kiev și 3 în orașul Kiev, 1 în Doneţk, 1 în Ivano-Frankivsk. Au fost înregistrate încă 2 cazuri în regiunea Dnipro, 1 – în Mariupol (bărbatul s-a întors din Egipt).

Satul Colincăuți – singurul cu populație predominant românească (circa 5 mii de persoane) din raionul Hotin al regiunii Cernăuți și situat la circa 20 de kilometri distanță de acesta din urmă – s-a pomenit a fi un epicentru al infecției: 6 cazuri de infectare cu coronavirus (toți dintr-o familie) au fost confirmate în respectiva localitate. Prima dată o femeie, care s-a întors din Italia, apoi trei nepoți de-ai ei și două nurori. Toți au fost spitalizați și, potrivit ziarului „Libertatea cuvântului” care îl citează pe guvernatorul regiunii, Serhii Osaciuc, „Sunt suspectate încă zece persoane și așteptăm rezultatele testelor”. Medicul de la spitalul din Colincăuți, Oleg Banar, a precizat – citat de „Libertatea cuvântului”, că se află sub supraveghere 27 de persoane. Publicația Zoriule Bucovinei face însă referire la faptul că „testele pozitive a încă 28 de bolnavi au fost trimise spre confirmare la laboratorul din Kiev”. Asta în contextul în care la Colincăuți s-au întors mulți dintre cei plecați la câștig în Italia. La intrare în Colincăuți și încă în trei sate vecine drumurile au fost blocate cu construcții din beton, fiind oprite toate mașinile și poliția, medicii cu salvatorii măsoară șoferilor și pasagerilor temperatura corpului. Administrația Regională de Stat Cernăuți are în vedere interzicerea intrării și ieșirii din Colincăuți dacă vor fi noi cazuri de îmbolnăviri.

De altfel, și la intrarea în orașul Cernăuți, primarul Oleksyi Kaspruk are în vedere instalarea de filtre de poliție și medici care vor măsura temperatura călătorilor și vor întreba despre scopul călătoriei, iar proprietarii de camioane și mijloace auto speciale (care nu efectuează transporturi regulate de marfă) urmează să obțină permis de muncă în oraș. Asta în condițile în care deja nu mai este permis transportul public de călători iar străzile sunt stropite cu o soluție pe bază de clor de trei ori pe zi.

„Majoritatea oamenilor sunt nesimţiţi, lipsiţi de cultură elementară, se plimbă în loc să stea acasă şi răspândesc virusul. Dacă în Italia oraşele sunt pustii, în Cernăuţi o mulţime de tineri şi bătrâni bat străzile, scuipă şi fumează, nepăsători de ce-i aşteaptă. În unele farmacii, farmacistele îţi tuşesc în faţă. Cu o asemenea cultură, mâine ne putem trezi că-i luăm locul Italiei. Dar să nu uităm că dacă de italieni se îngrijeşte statul, de noi n-are cine, căci la noi medicina e „pe gratis”  – medicii îţi dau o listă lungă cât o zi de vară şi cumpără singur medicamentele necesare, cu preţuri de cel puţin 20-30 de ori mai mari decât în ţările UE, precum procur eu „Medrol”, care în România costă 5-6 euro, în Italia – 6-7 euro, iar în Cernăuţi aproape 900 de grivne (30 euro)”, este radiografia situației din regiunea Cernăuți prezentată în „Zorile Bucovinei”.

Pe de altă parte, în regiunea Cernăuți sunt căutate toate persoanele care au revenit din țările marcate cu „zonă roșie”. Cu excepția centrului regional, în celelalte 11 raioane ale regiunii există 1.500 de persoane care – potrivit afirmațiilor lui Serhii Osaciuc, citat de ziarul „Libertatea cuvântului” – în ultimele două săptămâni s-au întors din țările afectate de coronavirus (Italia, Spania, Germania, Franța). Asta în condițiile în care nu mai puțin de 21 mii de cetățeni ucraineni s-au adresat instituțiilor diplomatice ale țării vecine cu cereri de a reveni în patrie, pricina fiind doar una: pandemia de coronavirus. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, citat de „Libertatea cuvântului”, presupune că circa 38 mii de cetățeni ucraineni aflați la muncă peste hotare planifică să se întoarcă în Ucraina.

Între timp, regiunea Cernăuți continuă alături de Jitomir și Kiev să fie în stare de urgență – Ucraina fiind în carantină, inclusiv biroul președintelui Volodimir Zelenski – iar potrivit BucPress măsura întreruperii transportului public de călători în orașul Cernăuți fiind copiată și de orașul Ujgorod – centrul regiunii Transcarpatia deși nu se află în stare de urgență. Tot la Cernăuți, începând din data de 23 martie, Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” trece în totalitate la forma de învățământ la distanță din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit rectorului Roman Petrișin.

Trei din cele 26 de cazuri de coronavirus înregistrate în Ucraina s-au dovedit a fi fatale, după cum informează Ministerul Sănătății din țara vecină. Al doilea din cele trei cazuri de deces din cauza coronavirusului a fost la Cernăuți. Este vorba de o femeie de 33 de ani, tânăra decedând (și) pe fondul unor complicații neurologice înainte de a fi finalizate testele, ulterior decesului fiind confirmată și infecția cu coronavirus. Decesul femeii a avut loc la secția de boli infecțioase a spitalului clinic regional Cernăuți. Deși părinții decedatei nu au depus plângere, în urma monitorizării rețelelor sociale, Poliția a deschis un dosar penal pentru „Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către un lucrător medical sau farmaceutic a obligaţiilor sale profesionale”.

Celelalte două cazuri de deces din cauza infecției cu coronavirus din Ucraina sunt o femeie de 70 de ani din regiunea nordică Jitomir și, al treilea, o femeie de 56 de ani din orașul Ivano-Frankovsk, centru al regiunii vestice ucrainene cu același nume. În contextul destul de dificil și de tensionat din Ucraina cu privire la pandemia de coronavirus, președintele țării a ieșit public în cursul zilei de 20 martie ca să anunțe externarea – ca urmare a vindecări ce a fost anunțată cu câteva zile în urmă – a primului caz de coronavirus din Ucraina, înregistrat tot la Cernăuți și în care era vorba de un bărbat întors din Italia cu o cursă aeriană Bergamo-Suceava. Foarte interesant este că soția acestuia – deși a fost alături de el din Italia înapoi la Cernăuți, via Suceava – n-a fost infectată de COVID-19, la ambele teste efectuate rezultatele fiind negative. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …